Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

HDP'li Zeydan için 'tutukluluğuna devam' kararı

 

HDP'li Zeydan için 'tutukluluğuna devam' kararı

 

HDP Milletvekili Abdullah Zeydan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi. Zeydan, "Hırsızlıktan, yolsuzluktan, yüz kızartıcı suçlardan yargılanmıyoruz. Yargı AKP'nin sopası oldu" dedi.

 

ANF / AMED / 13 Ara 2017, 14:50

Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'a verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının İstinaf Mahkemesince bozulmasının ardından yeniden başlatılan davanın 2'nci duruşması görüldü. Zeydan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya getirilirken, avukatları da hazır bulundu. Duruşma salonuna yoğun 'önlem' altında getirilen Zeydan'ın etrafında jandarmanın etten duvar örmesi dikkat çekerken, izleyiciler yapılan aramanın ardından salona alındı. Duruşmayı DTK Eş Başkanı HDP Hakkari Milletvekili Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Ayşe Acar Başaran, Dilek Öcalan, Leyla Birlik, Ziya Pir ve Nihat Akdoğan, HDP ve DBP il yöneticileri, Zeydan'ın yakınları ile çok sayıda kişi izledi.

AV. AKTAR: SAVUNMA HAKKI KISITLANIYOR

Duruşmada Zeydan'ın avukatı Mehmet Emin Aktar söz aldı. Aktar, Zeydan'ın savunma hakkı kısıtlandığı için davanın bozulduğunu, CMK 147. maddesine göre müvekkillerinin savunma hakkının kısıtlanmaması için 3 avukat sınırlamasının kaldırılarak savunma için salonda bulunan avukatların da davaya katılmasını, bu talebinin reddedilmesi durumunda bunun tutanağa geçirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi reddederek, duruşma salonuna gelen avukatların isimlerini tutanağa geçirdi.

ZEYDAN SAVUNMASINA BAŞLADI

Ardından Zeydan daha önce hazırladığı 27 sayfalık savunmasını yapmaya başladı. Zeydan, “Ben 7 Haziran genel seçimlerinde yüzde 88.1, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde de yüzde 85 oyla Hakkari'den seçilmiş bir milletvekiliyim. Ve halen yasama meclisinin bir üyesiyim. Dolayısıyla yapacağım savunma temsil ettiğim halk iradesinden ve görevimden bağımsız olamaz" dedi.

Milletvekili dokunulmazlıklarının 20 Mayıs 2016 tarihinde Anayasa'ya eklenen geçici bir madde ile hukuka aykırı bir şekilde kaldırıldığını hatırlatan Zeydan, şöyle devam etti:

“Dokunulmazlıklarımızın kaldırılması yargı makamlarının talebi ile olmamıştır. Cumhurbaşkanı'nın defaatle yaptığı açıklamalar ile adeta parlamentomuza talimat vermesi, emir vermesi ve baskı altına alması suretiyle siyasi bir kararla dokunulmazlıklarımız kaldırılmıştır. Dokunulmazlıklarımız yargısal bir saikle değil, siyasi bir saikle kaldırılmıştır. Partimizin eş genel başkanları dahil milletvekillerimiz bu siyasi hedef doğrultusunda siyasi bir operasyona maruz bırakılmıştır. Partim HDP, milletvekillerinin sınırsız dokunulmazlığına her zaman karşı olduk, sadece kürsü dokunulmazlığını savunduk. Dokunulmazlıkların kaldırıldığı süreçte buna karşı savunma hakkımız kısıtlanmıştır."

'AKP YARGIYI SİYASİ SOPASI YAPTI!'

AKP'nin OHAL ile birlikte kendisine biat etmeyen toplumsal muhalefeti ve tüm demokratik kesimleri susturmak, baskı altına almak için elinden gelen her şeyi yaptığının altını çizen Zeydan, şunları kaydetti:

“AKP tüm muhalif kesimlere yaptığı baskıyı yargıya da yapmıştır. Tüm bunları yaparken de yargıyı kullanmaya çalışmıştır. Yargı kurumunun 5 bin üyesini OHAL'den aldığı güç ile görevden uzaklaştırmış, çoğunu da tutuklamıştır. İstediği kararları çıkartmayan yargıç ve savcıları ya görevden uzaklaştırmış ya da yerlerini değiştirerek sürgün etmiştir. AKP ve Genel Başkanı kendi bekası için yargıyı sopa olarak kullanmıştır. 4 Kasım 2016 gecesi Eş Genel Başkanlarımız dahil 15 HDP milletvekilinin siyasi ve yargı darbesi kararıyla tutuklanması bunun en somut örneğidir. 4 Kasım gecesi evleri basılan, nezarethaneye konulan ve tutuklanan Türkiye'nin en büyük 2’nci muhalefet partisi milletvekillerini belirleyen yargı değil, siyasi iktidarın kendisidir. Bu operasyonları yapacak savcılıklar arasında bir koordinasyonu sağlayacak bir üst yargı makamı yoktur. Peki bu operasyonun koordinesini kim yürütmüştür, bunun bir tek doğru cevabı vardır. O da Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’dır. Bu bile operasyonun AKP tarafından planlandığı şüphe götürmez bir gerçektir. Bu aşamaların tümünde yargı siyasetin aracı ve sopası olarak kullanılmıştır."

'BAŞKANLIK İÇİN HDP TASFİYE EDİLMEK İSTENDİ'

HDP'nin ortak vatanda eşit, özgür ve demokratik birlikte yaşam programı ve söyleminin büyük bir karşılık bularak 80 milletvekili ile Meclis’e girdiğini söyleyen Zeydan, şöyle devam etti: “Meclis’te çoğunluğu kaybeden AKP bunun sorumlusu olarak HDP'yi görmüş ve düşmanca saldırıya geçmiştir. 7 Haziran gecesi seçim planları yapmıştır. Erken seçimde ilk yapacağı şey Türkiye halkının büyük çoğunluğunun desteklediği çözüm ve barış sürecini sona erdirmiştir. Barış döneminde güç kaybeden AKP'nin güç kazanması yeniden iktidar olabilmesi için savaşa ihtiyacı vardı. Savaş başladı, hemen akabinde erken seçim kararı alındı. AKP tek başına iktidar oldu fakat bu tek başına yetmiyordu, Başkanlık sistemi için Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu yakalamak istiyordu. İşte HDP'nin tasfiye edilmek istenmesinin sebebi budur. Muhalefetin en etkili Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, il ve ilçe başkanlarını ve binlerce üyesini, Türkiye'nin en önemli sistem değişikliği olan 16 Nisan referandumu oylaması öncesi tutuklatması, kıl payı hileyle de olsa yüzde 51 Evet çıkmasını sağlamıştır. Herkes çok iyi biliyor ki HDP'yi bu yönlü saldırı ve baskılar olmasaydı eş genel başkanlarımız tutuklu olmasaydı kesinlikle 'hayır' yani barış ve demokrasi bloğu kazanacaktı. Öyle görünüyor ki siyasi iktidar hedefine ulaşmak için HDP üzerinde yaptığı, haksız ve hukuksuz tasfiye sürecini yargı eliyle ilk genel seçimlere kadar götüreceğidir.”

'PARA SAYMA MAKİNELERİMİZ YOK!'

Zeydan, baskılara karşı HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri ile halkın dik ve onurlu duruş sergilediğini ifade ederken, şunları da dile getirdi:

“Aksine AKP-MHP savaş cephesi çöküşe geçmiştir. HDP kimden gelirse gelsin şiddete karşıdır. 50 bin insanımızın canına mal olan bu kardeş kavgasının son bulması adına HDP milletvekilleri büyük bir emek ve çaba sarf etmiştir. HDP milletvekillerinin yüzde 90'ı bu savaşta ya eşini ya babasını ya kardeşini ya da evladını kaybetmiştir. Bu acıyı en derinden yaşayan milletvekillerinden biri de benim. Abimi ve birçok yakınımı kaybettim. Biz evladını yitirmiş anne babanın, tabutlara sarılan körpecik çocukların eşlerinin acısını biliriz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Biz hırsızlıktan, yolsuzluktan, ihaleye fesat karıştırmaktan, yüz kızartıcı suçlardan yargılanmıyoruz. Biz 70 milyon değerinde saati rüşvet olarak almadık. Ülkemizi milyarlarca dolar zarara sokup 250 milyon Türk lirasını, bir soytarıdan rüşvet almadık. Bizim evlerimizde para sayma makineleri yoktur. Biz, tekrar iktidara gelebilmek için savaşı başlatan ve bu savaşta 'kendimizi de çocuklarımızı da feda etmeye hazırız' diyen, Anadolu'nun yoksul çocuklarını ölüme gönderip kendi çocuklarına Man adalarında trilyonluk gemiler aldırıp, şirket kurdurup ülkemizden vergi kaçırmadık.

Bizim Eş Genel Başkanımızın çocuklarının, eniştelerinin, dünürlerinin hiç bir zaman milyon dolarları olmadı. Ülkemizde insanlar ölmesin, barış olsun, demokrasi olsun herkes hür, mutlu ve huzurlu olsun diye yapılmıştır. Bunu gerçekleştireceğimize inancım sonsuzdur. Çok iyi biliyoruz ki barışı, kardeşliği ve demokrasiyi savunanların gücü, zulmedenlerin gücünden fazladır. Bizim yaptığımız bütün konuşmalar siyasi parti faaliyetidir. Dünyanın hiç bir ülkesinde politikacılar, insanlar fikir ve düşüncelerini açıklayarak yaşadıkları ülkeyi bölmemişlerdir. Ve hiç bir demokratik rejimde milletvekillerinin dokunulmazlığı fikir ve konuşmaları nedeniyle kaldırılmamıştır."

TUTUKLULUĞA DEVAM

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Zeydan'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Zeydan'ın yaptığı konuşmalar, basın açıklamaları ve yürüyüşler nedeniyle 20 yıla kadar hapsinin istendiği davanın duruşması, 11 Ocak'a ertelendi.