Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

'Oruçluyum' demesine rağmen işkenceye devam ettiler

 

'Oruçluyum' demesine rağmen işkenceye devam ettiler

 

MA / Fethi Balaman 

09:56 1 Haziran 2018

 

HAKKARİ - Şemdinli’de koyun otlatmaya çıktıkları arazide askerlerin işkencesine maruz kalan çobanlardan Nasır Taş, yaşananları o anları anlattı. Taş, oruçlu olduğunu söylemesine rağmen 2 saat boyunca devam eden işkence sonucu bayıldıklarını söyledi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Yufkalı (Nêrduşe) köyüne bağlı Binahare mezrasında yaşayan Nasır Taş ile Ramazan Aktaş, dün koyunlarını otlattıkları sırada operasyona çıkan askerlerin saatler süren işkencesine maruz kaldı. Sabah erken saatlerde koyunlarını otlatırken, Durak (Durê) Karakolu'na bağlı bir grup asker tarafından önleri kesilen çobanlar silah dipçiği, tekme, tokat ve bastonla işkenceden geçirildi.
 
Nasır Taş ile Ramazan Aktaş'a bayılıncaya kadar işkence yapan askerler, daha sonra her iki çobanı arazide ölüme terk ederek bölgeden uzaklaştı. Saatler sonra yakınları tarafından bulunan çobanlar, hemen kaldırıldıkları Şemdinli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 
 
AKTAŞ TABURCU OLURKEN TAŞ MÜŞAHEDE ALTINDA
  img
Yapılan tedavisi sonrası çobanlardan Ramazan Aktaş taburcu edilirken, müşahede altında tutulan Nasır Taş’ın tedavisine ise halen devam ediliyor. Yanak kemiğinde çatlak oluşan Taş’ın, yine omuz ve kollarının yanı sıra vücudunun birçok bölgesinde uğradığı işkencenin izleri mevcut.
 
Tedavisi süren Nasır Taş (56), yaşadıklarını hasta yatağında Mezopotamya Ajansı'na (MA) anlattı. 
 
2 SAATTEN FAZLA İŞKENCE YAPTILAR
 
Koyun otlattıkları sırada 8 kişilik bir asker grubunun yanlarına gelip, kendilerine ‘PKK'lılar nerede, onları gördünüz mü, kim onlara yardım ediyor?’ gibi sorular sorduğunu anlatan Taş, "Biz de yeni uyanıp hayvanlarımızı yola çıkarttığımızı söyledik ve haberimizin olmadığını belirtik. Biz bunu söyler söylemez askerler hemen işkenceye başladı. Elimdeki sopayı benden aldılar, onunla dövmeye başladılar. Sonra da silah dipçikleriyle, tekmelerle, tokatlarla uzun süre dövdüler. İşkenceden sonra beni dere kenarına götürüp, başımı suya soktular ve 'Sen teröristsin seni öldüreceğiz' deyip, 2 saatten fazla dövdüler" dedi. 
 
ORUÇLU OLDUĞUNU SÖYLEMESİNE RAĞMEN İŞKENCE DURMADI
 
Oruçlu olduğunu söylemesine rağmen, işkence etmeyi sürdüren askerlere "Sizin Allah’ınız yok mu? Niye böyle yapıyorsunuz" diye tepki gösterdiğini söyleyen Taş, ancak işkencenin artarak devam ettiğini anlattı. 
 
Taş, askerlerin işkence yaptıkları esnada yanı başına silahla 4 el ateş ettiklerini, şans eseri hayatta kaldığını da belirtti. 
Gördükleri işkenceden dolayı bayıldıklarını, yakınlarının kendilerini saatler sonra dağın başında, ağaçlık ve kuytu bir yerde bulduklarını belirten Taş, ölüme terk edildiklerini söyledi. Taş, sonrasında yaşananları ise şu sözlerle anlattı: "Olay sabah 08.00’de yaşanırken bayılmamızın ardından kadınlar öğlene doğru koyunları sağmaya gelince bizi sürünün başında göremiyorlar. Bundan dolayı aramaya koyuluyorlar. Bir süre sonra o kuytu yerde baygın halde bulup, diğer köylülere haber veriyorlar. Daha sonra hastaneye getirilmişiz." 
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR 
 
Maruz kaldıkları işkenceye dair Ramazan Aktaş ile birlikte darp raporu alan Nasır Taş, sorumlular hakkında suç duyurusuna bulunacaklarını söyledi.