Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Suruç'ta neler oldu?

 

Suruç'ta neler oldu?

 

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala, HDP’li seçmen AKP’lilerin silahlı saldırısına uğradı.  5 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. AKP medyası hep bir ağızdan “PKK saldırısı” diyerek, bir itirafta bulundu.

 

ANF / HABER MERKEZİ

Cuma, 15 Haz 2018, 10:12

Saldırı, 14 Haziran Perşembe günü gerçekleşti. Yaklaşık 3 yıl önce 20 Temmuz 2015’te yine Suruç’ta bir katliam yaşanmıştı, 33 kişi hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı. Suruç’taki katliam 7 Haziran seçimlerinden sonrasına denk gelişmişti. Bu kez seçim öncesi saldırı yaşandı. Bomba yerine silahlar kullanıldı. Elinde silah taşıyanlar belliydi. Kurşunların hedefi olanlar da yine HDP’lilerdi. Bu katliam provası, AKP medyası tarafından önceden planlanmış, kurgusu hazırlanmış gibi aynı başlıklarla yayınlandı. İktidarın kontrolü altına giren medya organları ve gazeteciler, tek merkezden çıkmış bir kurguyla “PKK saldırısı” dedi. Bu ülkede yaşayanlar, bu medyayı ve iktidarı tanıyanlar, tek merkezden çıkan bu tür haberlerin aynı zamanda bir itiraf ve suçu üstlenme anlamına geldiğini de biliyor. 

SURUÇ’TA NELER OLDU?

Seçimlerden 10 gün önce Suruç’ta neler yaşandı? Görgü tanıkları ve insan hakları savunucularına göre AKP’nin milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız, seçim gezisi kapsamında Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafı ziyaret ederek oy istedi. Aynı esnaf günlerdir, AKP’lilerin baskısına maruz kalıyordu.  Şenyaşar, “Size verecek oyumuz yok” dedi. Tehditlere maruz kalan Şenyaşar ailesinin de AKP’lilere aynı yanıtı vermesi üzerine milletvekilinin kardeşi, Esvet Şenyaşar’ın kardeşi Celal Şenyaşar’a tokat attı. Hemen ardından silahlar ateşlendi. Saldırıda bulunanlar yine AKP’lilerdi. Bir çete yapılanması, bir mafya gibi seçim çalışmalarını silahlı yürütüyorlardı. İkna yöntemi, silah, şiddet ve zordu.

HASTANEDE BAŞINA OKSİJEN TÜPÜ VURULARAK KATLEDİLDİ

Açılan ilk ateşte Hacı Esvet Şenyaşar'ın oğlu Celal Şenyaşar yere yıkıldı ve hayatını kaybetti. Diğer iki kardeşi Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Olay yerinde darp edilen Hacı Esvet Şenyaşar çocukları için hastaneye gittiğinde AKP MYK üyesi, milletvekili ve aynı zamanda milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız'ın da oradaydı. Bu sırada Yıldız’ın akrabaları saldırıda bulundu. Görgü tanıklarının ifadelerine göre Hacı Esvet Şenyaşar, hastane kapısında linç edildi. Oğlu Mehmet Şenyaşar yaralı halde hastanede başına oksijen tümü vurularak katledildi.

Urfa'daki Mehmet Akif İnan Hastanesi'ne kaldırılan Milletvekili Yıldız'ın kardeşi Mehmet Ali Yıldız ve bir korumasının da yol açtıkları bu şiddetin kurbanı oldukları bildirildi.

HASTANE KAMERALARI TAHRİP EDİLMİŞ!

AKP’lilerin işlediği suçlar sadece vahşi bir şekilde işlenen cinayetlerle sınırlı kalmadı. 9 kişi de AKP terörü sırasında yaralanmıştı. Yaralılar hastaneye kaldırıldıktan sonra, hastane kameralarının tahrip edildiği bildirildi. Yerel kaynaklar bu tahribatın planlı olduğunu belirtiyor. Zira, AKP’liler hastane önünde ve içerisinde de şiddete devam etmişti.

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da sosyal medya hesabından tahrip edilmiş bir kamera fotoğrafını paylaştı. Fincancı, “Suruç’da hastanede kameralar tahrip edilmiş, saldırı planlı görünüyor!” diye yazdı.

DAİŞ YÖNTEMİ: BİRİNİN BOĞAZI KESİLMİŞ!

Daha korkunç iddialar var. Fincancı bir diğer mesajında, "DBP'lilerden birinin oksijen tüpü ile kafası kırılmış birine tabanca ile ateş etmişler, diğerini bıçaklayıp boğazını kesmişler" dedi.

 

CHP SURUÇ İLÇE BAŞKANI: BABA-OĞUL HASTANEDE KATLEDİLDİ

CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Gören de hastanedeki vahşete dikkat çekti. Gören, Hacı Esvet Şenyaşar ile oğlunun hastanede katledildiğini söyledi. Gören, “İbrahim Halil Yıldız ve kardeşleri bir esnafın, tuhafiyecinin dükkanına giriyor. Esnaf da duruma tepki gösterince silahlı kavga çıkıyor. Onlar da saldırıyor. Hastaneye götürülen baba ve oğlu da orada katledildi” dedi.

 

İRGİL: YARALILAR HASTANEDE İNTİHAR MI ETTİ?

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de saldırının AKP’lilerden geldiğine işaret eden şu soruları sosyal medya hesabından sordu:

“- Bir insan kendi dükkanında gelen heyete silahla saldırır mı?

- Saldırdı diyenlerden 3 ölü, saldırılanlardan ise bir ölü var

- Saldırdı denenler yaralı hastaneye gidiyor, hastanede intihar mı ettiler?”

 

TTB: HASTANEDE CİDDİ GÜVENLİK AÇIĞI VAR

Devlet hastanesinde yaşananlara ilişkin bir açıklamada Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) geldi. TTB, “Ölümlerden ikisinin hastanede gerçekleşmiş olduğu bilgisi, hastanede ciddi bir güvenlik açığı olduğunu ortaya koymaktadır” diye belirtti.

 

HDP’DEN İKİ GÜNLÜK YAS

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Suruç’ta yaşanan saldırı ardından iki günlük yas ilan etti. HDP, iki gün boyunca ilçede seçim çalışması yapmayacak.

 

HDP seçim güvenliği için İçişleri ve Adalet bakanlıklarını göreve çağırırken, “Suruç halkını, demokratik kamuoyunu ve tüm Türkiye’yi provokasyonlara karşı sağduyulu ve itidalli olmaya davet ediyoruz" dedi.

AKP MEDYASININ HALİ FAİLİ DE ELE VERDİ

Suruç’taki vahşi cinayetlerin ardından AKP medyasında yer alan haberler, suç itirafı niteliğinde. Diktatöre biat eden, suçlarını örten ve suç zemini yaratan iktidarın propaganda aygıtları, hep bir ağızdan “PKK saldırdı” diye yazdı. 

Bu iktidarı ve medyasını tanıyanlar için ne anlama geldiği de açık olan başlıklardan bazıları:

Yeni Şafak: PKK AK Partili vekile saldırdı, Satar: AK Parti heyetine PKK’lılar saldırdı”, Sabah: AK Parti heyetine hain saldırı, Türkiye: AK Partililere PKK saldırısı, Akşam: AK Partililere PKK kurşunu.

Milliyet’te yer alan başlık ise tüm haberlerin kaynağını ele verdi. Manşetten verilen haberde Erdoğan’ın şu sözleri ile Suruç’taki olay özetlendi:  “Vekilimizin ağabeyini PKK öldürdü”

AKP’NİN MAFYA VEKİLİ: İBRAHİM HALİL YILDIZ

AKP’nin milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın mafyavari kirli pratikleri de kuşkuya yer vermeyecek kadar açık bir tablo ortaya çıkarıyor. Yıldız, Nisan 2017 anayasa referandumu sırasında 20 silahlı adamıyla okul basarak, sandık başkanı ve görevlileri rehin almıştı.

--------------

Haberin tamamı: https://anfturkce.com/guncel/suruc-ta-neler-oldu-109472