Perşembe, Nisan 18, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Teslim Demir anısına: “O hep iyi bir komünistti, inançlarına hep bağlı kaldı”

 

 

“O hep iyi bir komünistti, inançlarına hep bağlı kaldı”

 

Almanya’daki uğurlamada ESP temsilcisi Ziya Ulusoy tarafından yapılan konuşma...

 
 
Kızılbayrak / 9 Ekim 2018

Biz ona Tahsin derdik. Tahsin/Teslim Demir yoldaşı tüm sevgimizle, devrimci coşkumuzla selamlıyorum.

50 yıldır mücadele etmenin tüm zorluklarını birlikte yaşıyoruz, ben de yaşıyorum. Çok genç yaşlarda yoldaşlarımızı kaybettik. Fakat Tahsin’i de erken kaybettik.

Biz lise yıllarından beri mücadele arkadaşıyız. Bizim Dersim’de devrimci gençlik bizden önce de vardı, bizim zamanımızda kitleselleşti.

Bir yoldaşı da anlattı, lisemizin yıldız futbolcusuydu. Çok güzel yan goller atardı, onun gollerini doya doya seyrederdik. O dönem bir haftada tüm aşiret ayrımlarını yıktık ve söz verdik. Sosyalizm böyle bir şey işte. Bütün gençliği bir haftada kucakladık. Muazzam bir devrimcileşme yaşadık.

TİP’in Dersim’deki kongresine birlikte katıldık, birlikte çalışma yaptık. Doğu Mitingleri’nde birlikte yer aldık.

Sonra Ankara’da Dev-Genç’in mücadelesine birlikte katıldık. O dönem yoldaş olmanın tanımsız güzelliğini doya doya birlikte yaşadık. Daha sonraki yıllarda yine görüştük. Dersim’de görüştük. O Denizgillerin mücadelesinden etkilenerek THKO’yu seçmişti. Şimdi sana güle güle derken, iyi ki seçmişsin Teslim yoldaş diyorum.

O ‘71 devrimci hareketinin liderlerinden, canlarını feda eden kahramanlarından çok etkilenmişti. Hepimiz o dönemden çok etkilendik. Belki de yönümüzü bu çizdi diyebilirim.

Sonraki yıllarda Teslim yoldaş gençliğin de halkın da sevgilisiydi. Çok değerli yetenekleri vardı, bu yeteneklerini devrimci mücadelenin emrine sundu. Onbinleri, yüzbinleri kucaklayan mücadelelere önderlik etti. Fakat her zaman mütevaziydi. Küçük iş büyük iş ayrımı yapmazdı. Espriliydi.

Halkları çok severdi. Tabii ki bağrından geldiği Kürdistan halkını çok severdi, onu da söylemek istiyorum.

Zaman zaman komünistlerin birliği mücadelesinde bazı kavşaklarda buluştuk. Olmadı, keşke olsaydı.

İşkencelerden başı hep dik çıktı. Mücadelenin yükseliş yıllarında da yenilgi yıllarında da hiçbir zaman eğilmedi.

O hep iyi bir komünistti, inançlarına hep bağlı kaldı. Aynı zamanda çok yetenekli bir örgütçüydü. Eğer devrimci mücadelenin daha sonraki gerileme süreci olmasaydı, daha büyük mücadelelerde Teslim yoldaşın rolü çok daha ileri olurdu. Buna tüm kalbimle inanıyorum.

Teslim yoldaşı erken yitirdik dedim. Şunu da insan arzuluyor tabii; kapitalizme ve faşizme karşı mücadelenin çok daha geliştiği, büyük kitlelerin coşkusunu yaşadığı yıllarda birlikte olmak isterdik.

Şuna da inanıyorum. Aramızdaki ayrılıklar bence küçük ayrımlara dayanıyor. Biz hepimiz komünizme inanıyoruz ve bu mücadelenin gereklerine inancımız ortaktır.  

Burada dört-beş kez görüşebildik. Uzun uzun konuşamadık onun da burukluğunu yaşıyorum burada. Bizim Kutsiye yoldaş ‘71 devrimci hareketinin yaralılarından biriydi, ömrünün sonuna kadar da mücadele etti. ‘71 Devrimi hareketinin açtığı çığıra o da çok bağlıydı ama ‘90’lardan sonra özellikle şunu vurguluyordu: Önemli olan yalnızca devrimci olarak ölmek değil, yaşamının sonuna kadar, ölünceye kadar devrimci kalabilmektir!

Teslim yoldaş böyle bir komünistti, böyle bir devrimciydi. Ömrünün son anına kadar, son dakikasına kadar komünist olarak kaldı.

Ona söz veriyoruz. Faşizme karşı mücadelede daha büyük birliktelikler kurarak, mücadeleye daha geniş kitleleri katarak, faşizme yenilgiyi tattıracağız.

Belki bizim ömrümüz yetmeyebilir ama bizimle birlikte olan yoldaşlar, daha genç kuşaklar mutlaka görecekler. Onun uğruna mücadele ettiği devrim ve sosyalizm davasını, komünizm mücadelesini daha geniş kitlelerin benimsemesini sağlayacağız. Onun ideallerini geniş işçi ve gençlik kitlelerine taşıyacağız. Devrim ve sosyalizm hedefine bizi taşıyacak bir gelişmeyi sağlayarak ona layık olacağız.

O her zaman kalbimizde olacaktır!

Her zaman komünizm mücadelesinde yaşayacaktır!

Daima bizimle olacaktır.

Sana söz veriyoruz Teslim yoldaş, amacını mutlaka zafere ulaştıracağız.