Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Cumartesi Anneleri: Ölene kadar elimiz yakanızda!

 

Cumartesi Anneleri: Ölene kadar elimiz yakanızda!

 

Cumartesi Anneleri, 1996 yılında gözaltında kaybedilen DİSK Genel-İş Üyesi İsmail Şahin’in akıbetini sordu. 

 

ANF /İSTANBUL

Cumartesi, 12 Oca 2019, 11:37

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin cezalandırılması için 23 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri, 720’nci buluşmasında polis ablukasına rağmen bir araya geldi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Sinema Sanatçısı Nur Sürer ve çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı eylemde, 18 Ocak 1996 tarihinde gözaltında kaybedilen DİSK Genel-İş Üyesi İsmail Şahin için adalet istendi. Bu haftaki açıklamayı gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. 

‘GALATASARAY’I ENGELLEYENLER SUÇ İŞLİYOR'

Türkiye’de devlet gücünün zor ve baskı yöntemleri ile kullanılmasının ağır insan hakları krizine yol açtığını söyleyen Tosun, devletin Anayasa’ya ve uluslararası insan hakları hukukunun yükümlülüklerine de uymadığını vurguladı. Devletin bu antidemokratik işleyişine yönelik eleştirilerde bulunmanın da suç olarak nitelendirildiğini belirten Tosun, ifade ve eleştiri özgürlüğünün demokratik bir sistemin vazgeçilmez şart olduğunu kaydetti. 21 haftadır adalet ve hakikat taleplerini Galatasaray’dan kamuoyuna açıklamalarının da engellendiğini hatırlatan Tosun, bu engelleme talimatını verenlerin ve uygulayanların suç işlediğinin altını çizdi. 

'KAYBEDİLDİĞİNDE ERDOĞAN İBB BAŞKANIYDI'

Eşi İsmail Şahin’in kemiklerini ararken kansere yakalanan ve 4 yıl önce hayatını kaybeden Kiraz Şahin’i anan Tosun, 18 Ocak 1996 tarihinde gözaltında kaybedilen İsmail Şahin’in hikâyesini şöyle anlattı: 

“Kiraz Şahin’in bıraktığı yerden soruyoruz: İsmail Şahin nerede? 36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin, Beyoğlu Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışıyordu. DİSK Genel İş Sendikası üyesiydi. 18 Ocak 1996 günü saat 06.30'da iki belediye çalışanı ile birlikte görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptı ve bir daha geri dönmedi. Çalışma arkadaşı olan iki kişi Mimar Sinan Üniversitesi'ne geldiklerinde İsmail Şahin'in elindeki temizlik süpürgesiyle birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin Ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail'in 4 yaşındaki kızı babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi. Aile Beyoğlu Belediyesi’ne başvurdu. İsmail Şahin’in mesai saatleri içerisinde kaybolduğunu ve bundan işveren olarak sorumlu olduklarını söyleyerek olayın araştırılmasını istedi. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusu yaptı. Savcılığa suç duyurusunda bulunarak İsmail Şahin’in akıbetinin soruşturulmasını istedi.

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek için yaptıkları girişimler de sonuçsuz kaldı. 2011 yılında dönemin başbakanı Erdoğan ile görüşen kayıp yakınlarının arasında olan Kiraz Şahin, Erdoğan'a 'Eşim sizin işçinizdi. Mesai saatlerinde kayboldu. Eşimin kaybolması sizin de sorumluluğunuzdur' dedi. Kiraz Şahin 2015 yılında hiçbir bilgiye ulaşmadan aramızdan ayrıldı.”

Ölmeden önce Kiraz Şahin’in “Asla ve asla kimse demesin ki ben kanserden ölüyorum. Ben bu ülkede hukuksuzluktan ölüyorum” sözlerini anımsatan Tosun, şunları kaydetti: “Bu ülkede adalet olsaydı belki Kiraz ölmezdi. Sen rahat uyu Kiraz, çünkü arkanda mücadeleye devam eden yüzlerce ana, çocuk var. Biz asla ve asla kayıplarımızdan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz. Onların hesabını bu ülkeyi yönetenlerden soruyoruz. Failler ortada dolaşıyorlar ama bizim bir mezar taşımız yok. Biz ölene kadar ellerimiz yakanızda olacak.”