Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

DEDEF: Dersim’de avcılık katliamı son bulsun

 

DEDEF: Dersim’de avcılık katliamı son bulsun

 

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur Koruma Kurulu Dersim’de avcılık katliamının son bulması için kadıköy’de basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi.

 

 

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur Koruma Kurulu Dersim’de avcılık katliamının son bulması için kadıköy’de basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi.

DEDEF’in yapmış olduğu basın açıklaması şöyle:

Avcılık Katliamı Son Bulsun!

Avcılar, kış aylarının gelmesiyle birlikte yerli işbirlikçilerin de katkısıyla Dersim Doğasında orman yangınlarından, barajlardan… Kurtulmayı başarmış son hayvanları da katlediyorlar. Köylüler ormanlarda gezemezken, avcılara her türlü imkân tanınıyor. Öyle ki sadece askerlerin girebildiği yasak bölgelere kadar gidip Bevuzarları (Dağ Keçileri) katledebiliyorlar. Sonra da yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen katlettikleri Büyük dağ keçilerinin başında fotoğraf çekip bu katliamı, sosyal medya üzerinden canlı yayın ile paylaşıyorlar. Ardından boynuzlarını ve derilerini ganimet olarak kendileriyle birlikte götürüyorlar.

Dersim’de birçok hayvanın özgürce yaşadığını biliyoruz. Yaban hayat başlığıyla yapılan araştırmalara da bu yansımış durumda. Munzur alabalığı olarak tabir edilen kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar ilk akla gelen Dersime özgü türlerdendir. Öte yandan doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve su samurları da buranın sakinlerindendir. Ur kekliği, atmaca, kaya kartalı, akbaba gibi birçok kuş türü de tüm katliamlara rağmen buraları terk etmediler.

Biz her yerde olduğu gibi Dersim’de de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz

İl dışından ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen ve özellikle Çemişgezek, Aliboğazı, Munzur vadisi ve Pülümür bölgesinde ”yasal” ve “kaçak” bir şekilde av yapan katiller, Dersim coğrafyasının en önemli türleri olan Çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar keçilerini vahşice öldürdüğüne tanık olmaktayız.

Katliamlara resmi makamlar göz yummaktadır.

Öte yandan yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü de sayıları 3-5 i aşmayan birkaç memur ile duruma müdahalede yetersiz kalmaktadırlar. Kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk ve denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve çeşitli bölgelerde bulunan kimi karakollar duruma ya yeterince müdahale etmemekte veya göz yumaktadırlar.

Bern Sözleşmesine Aykırıdır

Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ilimiz coğrafyasında bulunan Çengel boynuzlu dağ keçileri ve Bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağ keçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan Uluslararası Sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir.

Bizlerde yerel ve ulusal basından Dersim’de avcılığın yasaklandığını haberini okuduk. Şunu belirtmek isteriz ki biz Dersimliler ve onların örgütlü kurumları olarak uzun yıllardan beridir Dersimde avcılığın yasaklanması yönünde çabalar sürdürüyor ve sorumluları göreve çağırıyoruz.

Gelinen aşamada Tunceli valiliğinin “avcılığı yasakladık” açıklaması toplumun her kesimi tarafından geç açıklanmış bir karar olarak görülmektedir.

Bizlerde  yaşam savunucuları olarak şunu belirtiyoruz  Tunceli valiliğinin  açıklamada da belirtildiği üzere avcılığı yasakladıklarına dair kararı gecikmiş ve yetersiz bulmakla birlikte alınan kararı olumlu karşıladığımızı belirtmek istiyoruz. Yetersiz buluyoruz çünkü açıklamada adı geçen türler zaten avlanması yasak ve koruma altında olan türler. Bu kararın keklik, domuz, bıldırcın, tavşan v.s diğer türleride kapsaması gerekiyor.

Buradan Tunceli valiliğine sesleniyoruz, alınan bu kararın bu tarihten itibaren bütün türlere uygulanmasını ve bundan sonra avcılığı il genelinde tamamen yasaklamalarına yönelik il av komisyonu toplantısında somutlaştırmalarını beklediğimizi kamuoyu önünde belirtmek istiyoruz.