Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

'Amaç aileleri çocukları ile buluşturmak olsaydı topluma barışı hediye ederlerdi'

 

'Amaç aileleri çocukları ile buluşturmak olsaydı topluma barışı hediye ederlerdi'

 
 
MA / Mehmet Şah Oruç – Fahrettin Kılıç

09:06 5 Eylül 2019

 

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır İl binası önünde ailelerin yönlendirilerek eylem yaptırıldığını söyleyen HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Amaçları, aileleri çocukları ile buluşturmak olsaydı, bu topluma barışı hediye ederlerdi. Onun için yalan dolan ile toplumu kandıramazlar" dedi. 

Çocuklarının dağa götürüldüğünü iddia eden 3 aile, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl binası önünde 3 gündür oturma eylemi gerçekleştiriyor. Kentte neredeyse HDP'nin yaptığı tüm eylem ve etkinliklere sert müdahalede bulunan polis, eylemcilerin HDP'lilere dönük hakaret ve saldırılarına rağmen günlerdir HDP önünde süren eyleme herhangi bir müdahalede bulunmuyor. 
 
İl binalarının önünde sürdürülen eyleme ilişkin HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu. 
 
Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı son 40 yıl içerisinde faili belli ya da belirsiz 20 bin kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Ceylan, bu süreç içerisinde iktidarda olan herhangi bir partinin de bu cinayetlerin faillerini ortaya çıkarmadığına dikkat çekti. Ülkedeki tüm insan kayıplarından devletin sorumlu olduğunu kaydeden Ceylan, "Bu ülke, 17 yıllık AKP döneminde binlerce can kaybetti. AKP'nin bunun hesabını hala vermiş değil" dedi. AKP'nin savaş, ekonomi ve ötekileştirici politikalarının 31 Mart'ta halklar tarafından kabul görmediğini belirten Ceylan, AKP'nin kaybettiği seçimlerin sorumlusunu da HDP'yi gördüğünü ve bundan kaynaklı da HDP'nin "kriminalize" edilmek istendiğini söyledi. 
 
'İFTİRA VE YALANA DAYALI BİR SİYASETTİR'
 
AKP'nin topluma savaştan başka verebileceği herhangi bir şeyin olmadığını aktaran Ceylan, bu politikaların da AKP'yi yıkıma götürdüğünü ifade etti. HDP'nin kazandığı Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atadığı kayyumlara dikkat çeken Ceylan, kayyum atamalarının gündemden düşürülmesi için de çocukları eve gitmeyen veya kaybolan ailelerin yönlendirilerek partilerine gönderildiğine işaret etti. Partilerine dönük bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Ceylan, "Sanki partimiz çocukları dağa gönderiyormuş gibi bir algı yaratıp hem meşruiyetimize gölge düşürmek hem de partimizi kriminalize ederek saldırı politikalarını hayata geçirmek için bir siyaset yürütülüyor. Kesinlikle iftira ve yalana dayalı bir siyasettir" dedi.  
 
'TEPKİMİZ YÖNLENDİRENLEREDİR'
 
Partilerine dönük devreye konulan "kirli" politikanın aynı zamanda teşhir olduğununu dile getiren Ceylan, "Ailelerden biri diyor ki, 'Beni buraya polis yönlendirdi.' Başka bir aile diyor ki 'O sırada benim çocuğum emniyetteydi. Sonradan bize emniyette olduğun söylediler.' Şu an belli ki bir senaryo var. Oyun oynanıyor. Biz bu oyunu boşa çıkaracağız. Aileler ile ilgili bir sorunumuz yok. Bizim tepkimiz onları yönlendirenleredir" dedi. Ana akım medyada da tepki gösteren Ceylan, "Havuz medya, topluma sunacak bir haber bulamadığından kaynaklı yalana, iftiraya dayalı ve biraz da emniyet güçleriyle işbirliği içerisinde bir kara propaganda girişimi içerisine girmişler. Kusura bakmasınlar, bundan bir şey çıkaramazlar" şeklinde konuştu. 
 
'BAŞARAMAYACAKLAR'
 
AKP'nin partilerinden "intikam" almak için bu tür politikalara başvurduğunu belirten Ceylan devamla şöyle dedi: "HDP, seçimlerde Kürdistan'da halkın onayını aldı. AKP, Türkiye'nin batısında da darbe yedi. AKP, iktidardan düştü. AKP, Türkiye'de iktidar değildir. Kaba kuvvetle iktidarda kalabilen bir güçtür. Bundan kaynaklı da HDP'ye dönük intikam duygusu var. Bunu da değişik yol ve yöntemler ile yapıyorlar. Ama başaramayacaklar" diye konuştu. Medyada çıkan HDP'nin gençleri dağa götürdüğüne ilişkin iddiaları da değerlendiren Ceylan, "HDP ve Kürt siyaseti geleneğinden gelen partiler, 30 yıldır savaş karşıtı politikalar yürütüyor ve barış da ısrar olmuştur. HDP, savaş karşıtı politikalar üretme çabası içerisindedir. Kürt ve Türk fark etmeksizin çocuklarımızın ölmemesi için ciddi bir çaba içerisinde olmuştur. Çizgimizde bir değişiklik olmamıştır. Demokratik siyasette ısrar ediyoruz. Eskiden de aileleri bizlere yönlendirdiler. Bizleri kriminalize etmek istediler. Kesinlikle ama kesinlikle toplum artık bu yalanları yutmuyor. Ailelerin zayıf noktalarından yararlanarak, yönlendirme durumu söz konusudur."
 
Parti binaları önünde yapılan benzer eylemlerde polisin tutumuna ilişkin de konuşan Ceylan, "Polisler, iktidara bağlıdır. İktidarın talepleri doğrultusunda hareket ediyorlar. Başka partilere dönük bu tür eylemler olduğunda izin vermeyen polis ama burada rahatlıkla partimize dönük olduğunda izin verebiliyorlar. Kesinlikle ve kesinlikle yönlendirme durumu söz konusudur" dedi. 
 
'GERÇEKTEN DERTLERİ BULUŞTURMAK OLSAYDI...'
 
Ailelerin yönlendirildiğine vurgu yapan Ceylan, "Sağduyulu davranacağız. Aileleri de sağduyu çerçevesinde ikna etme çabasında içerisinde olacağız. Elbette bizler de anneyiz ve babayız. Yüreğin ne olduğunu bilen insanlarız. Eğer gerçekten onların evlatları ortada yok ise ondan kaynaklı bir duygusal söz konusu ise sonuna kadar buna saygı duyduğumuzu ifade ediyoruz. Amaçları, aileleri çocukları ile buluşturmak olsaydı, bu topluma barış hediye ederlerdi. Her gün hala can yitiriyoruz, o canların hesabını kim verecek. Onun için yalan dolan ile toplumu kandıramazlar. HDP de bu çirkin politikalara izin vermeyecektir" diye konuştu.