Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

HDP Milletvekili Remziye Tosun’a 10 yıl hapis cezası

 

HDP Milletvekili Remziye Tosun’a 10 yıl hapis cezası

 

MA / 11 Eylül 2020

 

DİYARBAKIR - HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun'a, hakkında açılan davanın duruşmasında  "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 10 yıl hapis cezası verildi.
 
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2016'da ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde ilçede mahsur kalan 26'sı tutuklu 47 kişi hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Daha sonra tüm sanıklar açısından tefrik eden Sur Ana Davası'nda tutuksuz yargılanan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun’un 13’üncü duruşması görüldü. Tosun’un katılmadığı duruşmada, avukatı Muharrem Şahin hazır bulundu.
 
TANIK 100 KİŞİ HAKKINDA BEYAN VERMİŞ
 
Önceki duruşma zabıtlarının okunmasıyla başlayan duruşmada dinlenen tanık İbrahim Halil Koyuncu, Tosun hakkında daha önce verdiği beyanları tekrarladığını ve 2015’te örgüte katılmak istediğini, olaylar nedeniyle mağdur olduğunu ileri sürdü. Tosun’un avukatı Şahin ise tanık beyanlarının gerçek dışı olduğunu ifade ederek, tanığın dosya kapsamında 100’e yakın kişi hakkında ifade verdiğini, bu kadar bilgiye sahip olmasının imkansız olduğuna dikkat çekti.
 
SAVCI CEZA İSTEDİ
 
İddia makamı, Tosun’un “Örgüt üyesi olmak” suçuna ek olarak TMK’nın 5’inci maddesince cezalandırılmasına ve yurt dışı yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar verilmesini talep etti. Savcı ayrıca, Tosun hakkında verilen mütalaanın ve verilecek olan kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü aracılığıyla TBMM  Genel Sekreterliğine gönderilmesini istedi.
 
‘BEBEĞİN ÖRGÜTE KATILMASI MÜMKÜN DEĞİL’
 
Savcının mütalaasına katılmayan Tosun’un avukatı Şahin, müvekkilinin sadece tanık beyanlarıyla cezalandırılamayacağını söyledi. Şahin, “Müvekkilim Sur içinde kalan ve yaşayan biridir. Müvekkilin o dönem ekonomik koşulları iyi değildi. Oradan çıkarsa yaşayabileceği başka bir yer yoktu. Mütalaada müvekkilin örgüt üyesi olduğu, çatışmalara girdiği, örgüt militanlarını tedavi ettiği iddia ediliyor. Bir insanın bu kadar güce sahip olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Hakkında gözaltındaki kişiler beyan veriyor. Hepsinin kötü muameleye maruz kaldığı görüntülerde mevcut.  Bir çoğu mahkemede beyanından vazgeçti. Beyanından dönmeyen sadece Ekrem Özgün’dür. Özgün, girişte iki güvenlik görevlisiyle konuşuyor. Güvenlik görevlileri, ‘bu kadar şey söyledin de bir kısmı doğru’ diyor, Ekrem ise ‘onlar benim canımı yaktı, bende onların canını yakacam’ diyor. Müvekkil orada kalıyor. Çocukları da var. Tanık İbrahim’in beyanında geçen 18 aylık bebeğin örgüte katılması mümkün değildir. İddiaların gerçekle bağdaşmadığını, atılı suçun vasıflarının oluşmadığından beraatına karar verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 
 
CEZA VERİLDİ
 
Mahkeme heyeti, Tosun’a “örgüt üyesi olmak” suçundan 10 yıl hapis cezası verdi. Tosun’un yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar veren mahkeme, kararın kesinleşmesiyle birlikte bir örneğinin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne ve TBMM Genel Sekreterliğine gönderilmesini de kararlaştırdı.