Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Langfristige Artikel

Box Link

Events


 

 PANO

 

 

 

 

Newroz pîroz be!

Newroz piroz bo!

Newroz kutlu olsun!

 

 ----------------------------------------------------------------

 

A r ş i v  ( D e r g i - B e l g e - K i t a p )

 

 

 

 


Rasti Dergisi, Yıl: 2001 Sonbahar, Sayı: 1 - PDF

        İçindekiler:

  • TÊKOŞİN GERÇEĞİ

         Seyfi Cengiz ile Röportaj - Piro Zarek

  • Demokratik Cumhuriyet 'in Güncel Ve Tarihsel Anlamı 

         M. Zilan

  • Hapsedilen Dersim Aydını Üzerine Bazı Notlar

        H. Pulur

  • PYSK ' nın Tasfiyesi ve Duruşumuz

        Reçenasia Komünisti-Komünist Gelenek

     
     
     

  

Dersimzaza.com'dan kısa bir açıklama

Facebook'ta sitemizin ismi ile benzerlik taşıyan bazı sayfalar görülmektedir. Bu sayfaların sitemizle hiç bir ilgisi yoktur. Sitemizin www.dersimzaza.com adresi dışında internet üzerinde herhangi bir hesabı ya da sayfası bulunmamaktadır.

Kamuoyunun dikkatine sunulur.

Dersimzaza.com

 

 

 

 

 

Gözaltına alınan Boğaziçi öğrencileri: İşkence gördük, darbedildik, tehdit edildik

 

Gözaltına alınan Boğaziçi öğrencileri: İşkence gördük, darbedildik, tehdit edildik

 

Gözaltına alınan ve ifadeleri sonrasında serbest bırakılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, polisin kendilerine uyugladığı şiddeti, işkenceyi ve tacizi anlattı, tehdit edildiklerini vurguladı.

Eylem NAZLIER / Evrensel
İstanbul / 2 Şubat 2021

 

Boğaziçi Üniversitesi eyleminde gözaltına alınıp serbest bırakılan öğrenciler polisler tarafından uğradıkları şiddeti anlattı. Öğrenciler, “Gözaltında taciz edildik, ters kelepçelendik. Hakaret ve tehditlere maruz kaldık. Bize ‘biz devletiz, size neler yapacağımızı bilmiyorsunuz, bizim yüzümüzü unutmayın, sizi bitireceğiz’ dediler" ifadeleriyle yaşadıklarını anlattı.

GÖZALTINDA TACİZ!

Dün Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanma çağrısı yapan ve gözaltına alınan 159 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinden 98'i serbest bırakıldı. Serbest bırakılan öğrenciler yaşadıklarını Evrensel’e anlattı.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi K.Ç, gözaltında tacize uğradığını belirtti. 2 polisin kendisini gözaltı aracının yanına sürüklediğini anlatan K.Ç, “Bu sırada arkamda 4 çevik kuvvet polisi bulunuyordu. Çember altında bulunduğum sırada kalçam iki kere sıkıldı. Fark ettiğim anda arkamı döndüğümde yalnızca 4 çevik kuvvet polisi olduğunu gördüm, onlara tepki göstererek uzaklaşmalarını söyledim” dedi.

Tacizin bu şekilde tekrarlandığını belirten K.Ç, “Gözaltı aracına sokulmak üzere sağ kolum çevrilerek ve sürüklenerek araca yüz üstü yapıştırıldım. Bu sırada sağ kolumda olan polis iki bacağımı açarak tek bacağı ile özel bölgeme bastırarak ters kelepçe yapmaya çalıştı. Yanımdaki kadın arkadaşım tepki göstererek bacağını oradan çekmesini söyledi. Ters kelepçe yapılıp gözaltı aracına sokuldum” diye anlattı.

GÖZALTINDA "BİZ DEVLETİZ, SİZE NELER YAPACAĞIMIZI BİLİYOR MUSUNUZ?" TEHDİDİ

Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi Şeyma Çopur, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmak için desteğe gittiklerini, Etiler durağında arkadaşlarını beklerken polisler tarafından gözaltına alındıklarını belirtti.

Çopur, “Durakta beklerken polislerin zorba tavrıyla karşılaştık. Herhangi bir anons olmadı, polis amiri koşarak geldi ve bir arkadaşımızı itti, ‘aşağı bakın’ dedi. Direk gözaltına alındık. Bir eylem yokken, biz dağılıyorken polisler önümüzü keserek gözaltına aldılar. Zaten gözaltı kararıyla gelmişlerdi” dedi.

Gözaltına alındıktan sonra da polis şiddetinin sürdüğünü belirten Çopur, “Zaten hepimiz ters kelepçe ile gözaltına alındık. Fiziki ve sözlü olarak taciz edildik. Bir sürü küfür edildi. ‘Biz devletiz, burada size neler yapacağımızı biliyor musunuz?’ gibi sözler söylediler. Fiziki olarak erkek arkadaşlarımızın yumurtalıkları sıkıldı. Ters kelepçe gözaltı sürecinde devam etti. Bir arkadaşımızın bileği çok fazla morarmasına rağmen gevşetilmedi. Polis bir arkadaşımızın çenesini yerinden çıkardı. Araç içinde de darbedildik. Benim vücudumun çeşitli yerlerinde ezilme ve morluklar var” diyerek yaşadıklarını anlattı.

"YUMRUK ATIP YERDE SÜRÜKLEDİLER"

Boğaziçi Üniversitesinde hedef gösterilen öğrencilerle dayanışmak amacıyla okula geldiklerini anlatan Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Bölümü öğrencisi Batuhan Çotur, “Polisler gözaltına alırken sözlü taciz etti ve fiziksel şiddet kullandı. Yumruk atıp yerde sürüklediler. Ters kelepçe işkencesi uygulayarak araca bindirdiler. Gözaltı aracında hem sözlü taciz hem fiziksel işkence uygulanmaya devam edildi. Biz farklı üniversitelerden kayyum rektöre karşı dayanışmaya gittik. Boğaziçi'ne atanan kayyum rektör ilk değil, son da olmayacak. Devlet bizi yıldırmaya çalışıyor ama asla başaramayacak. Biz üniversite öğrencileri dayanışmayı büyüteceğiz” dedi.

"COPLA KAFAMA VURDULAR"

Mimar Sinan Üniversitesi öğrencisi Rıdvan Gezegen ise şunları anlattı: Polisler beni ve yanımdaki arkadaşları gözaltına almaya çalışırken ilk önce ters kelepçe yapmaya çalıştı. Daha sonra ters kelepçe yapamayan polisler maskelerimizi almaya çalışıp iterek ve sürükleyerek araca bindirmeye çalıştı. Birçok arkadaşımıza bu sırada tekme ve yumruk atıldı. Daha sonra araca kelepçesiz bindirildiğim için ve araç içinde ters kelepçeye direndiğimiz için yeniden dışarı sürüklendim ve ters kelepçe işkencesi bu sefer de dışarıda uygulandı. Bu sırada başka bir araca götürüldüm ve arkamdan bir polis gelip beni yumruklamaya başladı. Daha sonra ise başka bir arkadaşımı yanıma getirip üstüme attı. Bu sırada aracın arkasından cop alan polis ikimize de vurmaya başladı. Ben ters kelepçeli olduğum için kafamı koruyamadım ve en az iki defa kafama copla darbe aldım.

"GÖZALTI ARACININ KENDİSİ İŞKENCEYDİ"

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Elif Üçerli de gözaltına alınırken ters kelepçe yapıldığını anlattı. Üçerli, “Akşam saat 16.30 gibi gözaltına alındık, sabah 05.00’e kadar otobüste bekletildik. Ortamın kendisi zaten işkenceydi. Kaba dayak hep vardı, hâlâ omuzlarım ağrıyor. Benim tansiyonum çıktı, uzun süre inmedi. Telefonları tutanaksız almaya çalıştılar” dedi.

Başka bir öğrenci Mısra Sapan ise “Boğaziçi Güney Kampüsü önüne giderken Etiler’de gözaltına aldılar. Biz otobüsten indik, yürümeye çalıştığımızda çok sert bir biçimde saldırdılar. Hepimiz öğrenciydik, çok acımasızlardı. Kafa falan hiç gözetilmeden tekme attılar. Yere yatırıp ters kelepçe taktılar. Kelepçe takarken de darbettiler. Çenesi çıkan, kafa travması geçiren arkadaşlarımız oldu. Beni yerde sürükledikleri için bacaklarım morardı” dedi.

"BİZİM YÜZÜMÜZÜ UNUTMAYIN"

Ege üniversitesi öğrencisi Tanya Kara, polisin sert müdahalesi ile karşılaştıklarını söyleyerek, “İşkence ile gözaltına aldılar. Yolda yürürken gözaltına alındık. Bütün sokaklar tutulmuştu. Arkadaşlarımızı yerlerde sürüklediler, yere yatırıp ters kelepçe yaptılar. Dört-beş polis ayaklarıyla üzerimize bastı. Kafasına ciddi darbeler alan arkadaşlarımız var. Hakaret ettiler, ‘Bizim yüzümüzü unutmayın' diye tehdit ettiler. Kadın arkadaşlara özellikle sert davrandılar. Kadınların saçlarını çektiler, tekmeleyerek yerlerde gözaltına aldılar. Bebek'te gözaltına alınan bir arkadaşımızın vajinasına tekmeler atıldı” diye konuştu.

ÖĞRENCİYE "SİZİ BİTİRECEĞİZ" TEHDİDİ

Caner Delisu ise “Gözaltıların olduğu araca cop soktular ve copla bir arkadaşımızın kafasına da dahil olmak üzere vurdular. Sözlü olarak tehditler oldu, ‘sizi bitireceğiz’ diye tehdit ettiler. Ters kelepçeyi reddettiğimizde kafamızı arabaya vurdular. Hastane önünde yaptılar bunu. Ses çıkardığımızda içeri gelip sözlü hakaretlerde bulundular, 'Siz teröristsiniz' dediler. Doktor odasına girmeden bacağımı tekmelediler. Arkadaşlarımızın montlarını görseniz hepsi yırtık” diyerek gördükleri şiddeti anlattı.