Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Baydemir: Eşbaşkanlar ve milletvekillerinin can güvenliğinden endişeliyiz

 

Baydemir: Eşbaşkanlar ve milletvekillerinin can güvenliğinden endişeliyiz

Tutuklanan HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin cezaevindeki durumlarına ilişkin mecliste açıklama yapan HDP milletvekili Osman Baydemir, eşbaşkanlar ve milletvekillerinin can güvenliğinden endişe duyduklarını söyledi. Baydemir, ‘Bir risk olmasa bugün bu basın toplantısı düzenleyip bu çağrıyı yapmayacaktık’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Osman Baydemir, tutuklanan eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin cezaevindeki durumuna ilişkin Meclis’te basın açıklaması yaptı. Türkiye’de 8 Haziran’dan bu yana bir darbe süreci yaşandığına dikkat çeken Baydemir, Sêrt (Siirt) ve Dersim’de bugün yaşanan gözaltılarla darbenin devam ettiğini belirtti. Baydemir, HDP’lilerin tutuklanmasının da kesintisiz darbe sürecinin devamı olduğuna dikkat çekti.

‘Milletvekillerinin tutuklanması darbedir’

Eşbaşkanların ve milletvekillerinin savcılığa çıkartılmadan cezaevlerinin hazırlandığını ifade eden Baydemir, “Hükümet, kaos üzerinden kanla inşa edilmiş bu iktidarı sürdürebilir kılmak istiyor. Eşbaşkanlarımızı, milletvekillerimizi ve belediye eşbaşkanlarımızın tecritte tutulmasını kanıksamayacağız, meşru görmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz” dedi. “Eşbaşkanlarımız ve milletvekillerimizin tutuklanmasının tek sorumlusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır” diyen Baydemir, “Sandıkta alt edemediklerinizi cezaevine koymak darbedir” ifadelerini kullanarak, eşbaşkanlar ve milletvekillerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Baydemir, “Sayın Demirtaş, Sayın Yüksekdağ ve milletvekillerimiz neden tutuklandıkları ilin cezaevine konulmadılar” diye sordu.

‘Aklınızdan geçirmeyin’

Tutuklanan eşbaşkanlar ve milletvekillerinin halkın yasal temsilcileri olduğunu ifade eden Baydemir, “Ve bizim onurumuzdurlar. Eşbaşkanlarımız ve milletvekillerimiz şu anda cezaevlerinde tecrit altında tutuluyorlar. Edirne F Tipi Cezaevi’nin tecrit kararı başka hukuksuzlukların hazırlandığının göstergesidir. Sakın ha aklınızdan geçirmeyin! AKP’li bir milletvekili, bir suikast olursa halk cezaevlerini basar diyor. Cumhurbaşkanı’na soruyorum, haberdar mısınız? Bu algı operasyonundan, bu zemin hazırlamadan bizatihi tutuklama gibi siz mi mesulsunuz? Adalet Bakanı’na soruyorum; Siz bu işin neresindesiniz? Başbakan’a soruyorum; Siz bu işin neresindesiniz? Onların başına herhangi bir hal gelirse, tırnaklarına zarar gelirse, bunun birinci derecede sorumlusu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve dokunulmazlığı kaldırılmasına el kaldıran herkes olacaktır. Bu mesajı atan kişi kimdir? Ne amaçlanıyor? Bunu açığa çıkarmak sizin sorumluluğunuzdadır” dedi.

‘Eşbaşkanlar ve milletvekilleri daha özgür’

Eşbaşkanların ve milletvekillerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha özgür olduğunu belirten Baydemir, “Çünkü Cumhurbaşkanı, kendi öfkesinin, korkularının esiri olduğu için toplum bu haldedir. Çobanlık iddianız varsa o sizin iddianızdır ama bizim sürü olmamak için mücadele etmeme hakkımız da vardır. Toplumu sürü haline getirerek, kendi istekleriniz için uçurumdan atmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘Bir risk olmasaydı açıklama yapmazdık’

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baydemir, “Bir risk olmasa bugün bu basın toplantısı düzenleyip bu çağrıyı yapmayacaktık. Temaslarımız oldu ancak bu temaslardan sonuç alamadığımız için bu çağrıyı yapma gereği duyduk. Edirne Cezaevi müdürü hakkındaki işkence iddialarına dikkat çeken Baydemir, eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının can güvenliğine ilişkin muhataplarının Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı ve Meclis Başkanı olduğunu belirtti. Baydemir son olark şu ifadeleri kullandı: “Meclis Başkanı, sen nasıl bir meclis başkanısın? Senin üyelerin cezaevinde tecritte, senden tık yok. Eşbaşkanlarımız cezaevindeyken kimse Meclis işliyor diyemez. Hazırlanacak hiçbir yasa ya da anayasa meşru olamaz.”

ANKARA