Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Haziran Hareketi: Her bir canın sorumlusu AKP/Saray rejimidir

 

 

Haziran Hareketi: Her bir canın sorumlusu AKP/Saray rejimidir

 

DİHABER / 13:39 11 Aralık 2016

 

HABER MERKEZİ - Beşiktaş'ta 30'u polis 38 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılara ilişkin Haziran Hareketi, "kaybedilen her bir canın sorumlusunun AKP/Saray rejimi" olduğunu belirtirken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, "Artık yeter! Tekrar tekrar aynı filmi izlemek, aynı acılarla karşı karşıya kalmak istemiyoruz" dedi.

İstanbul Beşiktaş'da dün meydana gelen patlamaya ilişkin Emek Partisi (EMEP) ve Birleşk Haziran Hareketi de yazılı açıklama yaptı. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar imzasıyla yayımlanan açıklamada hükümetin politikaları eleştirildi.

EMEP'in açıklaması şöyle:

"Saldırının gerçekleştiği andan sonra kimi yetkililerin sorumsuz açıklamaları; hükümete yakın medyanın bugün attığı manşetler bu saldırının ortaya çıkardığı yıkımdan bir fırsat çıkarılmak istendiğini göstermektedir. Başkanlık sistemini içeren Yeni Anayasa taslağı Meclis’te iken patlayan bombaların doğrudan doğruya Başkanlık sistemine karşı olan iç veya dış düşmanlar tarafından yapıldığı iması yapılmış, hatta açıkça söylenmiştir.

'KAN ÜZERİNDEN HESAP YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Kamuoyu ve emekçiler bu tür açıklamalara 10 Ekim katliamından sonra da tanık olmuş. 'Bu olaydan sonra oylarımız artıyor' diyen bir Başbakanla da yönetilmiştir. Saldırıda dökülen kan kurumadan yapılan bu fırsatçı açıklamalar AKP/Saray hükümetinin, amaçlarına ulaşabilmek veya yönetebilmek için bu menfur saldırıların ortaya çıkardığı korku, güvensizlik ortamını maniple etmeye, bu olayda da Başkanlık sistemine halkı ikna etmenin bir aracı olarak kullanmaya çalıştığı görülmektedir. Kimse kan üzerinden siyaset yaparak abad olamaz. Onlarca bombalı saldırıya karşı önlem alamayan, uyguladığı politikalarla bu menfur saldırılara yeşil ışık yakan iktidar siyaseti çökmeye mahkumdur.Bu siyasetle daima mücadele edeceğiz. Kimsenin kan üzerinden hesap yapmasına izin vermeyeceğiz.”

'HER BİR CANIN SORUMLUSU AKAP-SARAY REJİMİDİR'

Birleşik Haziran Hareketi (BHH) de yaptığı açıklamada, ülkeyi kan gölüne çeviren bu kaosun ve kaybedilen her bir canın sorumlusunun AKP-Saray rejimi olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Düşmanlaşmayı kışkırtarak toplumda kamplaşmaya yol açan her türden şiddet eylemini kesin bir dille kınıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

DİSK BAŞKANI BEKO: TEKRAR AYNI FİLMİ İZLEMEK İSTEMİYORUZ

İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleştirilen bombalı saldırılara ilişkin bir açıklama da emek ve meslek ögrütlerinden geldi. Türk Tabipler Birliği (TTB) yaptığı açıklamada, "Bir terör saldırısının acısı henüz soğumadan başka bir terör saldırısının yaşanır olduğu ülkemizin sürüklenmek istendiği şiddet ve kaosa teslim olmayacağız. Toplumsal barış ve huzur içinde yaşama talebimizden, yaşam hakkı savunumuzdan vazgeçmeyeceğiz. Bir insanımızı dahi teröre kurban vermeyeceğimiz huzurlu günleri hep birlikte öreceğiz" ifadelerini kullandı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Kani Beko imzasıyla yapılan açıklamada, her şiddet eyleminin ardından "saldırıları kınayan" ve "lanetleyen" açıklamalar yapmanın acıyı, gözyaşını, akan kanı durdurmaya yetmediğini belirtti. Açıklamada, Türkiye'de yükselen şiddetin nedeni olarak, AK Parti hükümeti işaret edilerek, "Daha önceki saldırılarda da ifade ettiğimiz gibi, 'istikrar' vaadi ile yönetime gelen bir iktidarın, 'istikrar' adına attığı her adımın Türkiye’yi daha da istikrarsızlaştırdığını sorgulamak zorundayız. İçeride ve dışarıda savaşı/çatışmayı tercih eden politikaları, bu ülkenin kurucu ilkelerinden olan 'yurtta barış, dünyada barış' ilkesinin neden terk edildiğini sorgulamak zorundayız. Artık yeter! Tekrar tekrar aynı filmi izlemek, aynı acılarla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Terörle, şiddetle, çatışmayla, savaşla bu ülkenin hiçbir sorunun çözülemeyeceğini, ülkemizin ve insanlığın adım adım tüketilmekte olduğunu artık herkesin görmesini istiyoruz" denildi.