Cumartesi, Nisan 20, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

HRW’den ‘2017 dünya raporu’: Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi

 

HRW’den ‘2017 dünya raporu’: Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2017 dünya raporunda, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürürlüğe konulan uygulamalar sert biçimde eleştirilirken, yaşananlar ‘Türkiye’de son bir neslin en ağır krizi’ diye nitelendi.

Raporda, darbe girişiminin ardından yürürlüğe konulan uygulamalar, ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü, güneydoğudaki çatışmalar, mülteciler ve göçmenler, kadın hakları ve önemli uluslararası aktörler başlıklarına yer verildi.

‘Darbe girişimi sert önlemleri haklı çıkartamaz’

Raporda, “Darbe girişimi barışçı muhaliflere karşı alınan sert önlemleri haklı çıkartamaz” yorumu yapıldı.

‘İnsan Hakları Konusunda Ürkütücü Kötüleşme’ başlıklı raporda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz darbe girişimini insan hakları üzerinde baskı kurmak için bir araç olarak kullandığı yorumu yapılan raporda, on binlerde kişinin gözaltına alındığı ve tutuklandığı, yüz bini aşkın kişinin de açığa alındığı ya da görevden uzaklaştırıldığı hatırlatıldı.

‘İşkence ve kötü muamele arttı’

687 sayfalık raporun Türkiye bölümünde darbe girişiminin bilançosuna yer verilirken, “Kitlesel gözaltılar ve gözaltında tutulan kişilerin kötü muamele görmesine yönelik güvencelerin kaldırılması, gözaltında işkence ve diğer kötü muamele biçimlerine ilişkin bildirimlerin artmasına yol açtı” görüşü dile getirildi.

‘Çatışmalar Güneydoğu’da insan hakları ihlallerinin artmasına yol açtı’

Ülkenin doğu ve güneydoğusunda yaşanan çatışmaların 2016’da hız kazandığı ve bunun da bölgede ciddi insan hakları ihlallerine yol açtığı belirtilen raporda, “Bu ihlalleri Kürt siyasal hareketine yönelik sert baskılar ve aralarında demokratik bir şekilde seçilmiş milletvekillerinin ve belediye başkanlarının da bulunduğu binlerce Kürt aktivistin hapse atılması takip etti” dendi.

‘Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi’

Konuyla ilgili açıklama yapan HRW Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Yüz binlerce insanın hukuki prosedürler veya yargı süreçleri işletilmeden görevden çıkartılması veya tutuklanması, bağımsız medyanın susturulması ve Kürt muhalafetinin milletvekillerinin hapse atılmasıyla birlikte, Türkiye son bir neslin en ağır krizine girdi” diye konuştu.