Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

HDP'li vekil Encu'ye ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemi

 

 

HDP'li vekil Encu'ye ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemi

 

Özgür Paksoy – Dihaber / 09:03 13 Ocak 2017

 

DİYARBAKIR – HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında, Roboski katliamının ardından taziye ziyaretinde bulunan Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darp edilmesine ilişkin 5 yıl aradan sonra iddianame hazırlandı. İddianamede Encu'nun, kaymakama tekme attığı iddiasıyla hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi.

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Roboski katliamının ardından 31 Aralık 2011 tarihinde köyde taziye ziyaretinde bulunan dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’un darp edilerek yaralanması ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak Kandıra F Tipi Cezaevi’ne konulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encu hakkında olaydan 5 yıl sonra dava açıldı. Roboski katliamında kardeşi Serhat Encu ve 9 yakını öldürülen Encu’nun tutuklanmasından 5 gün sonra 9 Kasım 2016’da hazırlanan iddianame Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, dönemin Uludere Kaymakamı Naif Yavuz’u yaraladığı iddia edilen Encu için, “Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi. İddianamede, dönemin Kaymakamı Naif Yavuz “müşteki” olarak yer aldı. Kaymakamın kendisini darp edenler hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine aralarında HDP’li Encu ve yakınlarının da bulunduğu 31 kişi hakkında “Adam öldürmeye teşebbüs” ve “basit yaralama” suçlarından soruşturma açılmış, 16 kişi gözaltına alınarak aylarca tutuklu kalmıştı.

6 KEZ GÖZALTINA ALINIP BIRAKILDI

Aynı soruşturma kapsamında 6 defa gözaltına alınan Encu, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. 2015 yılında milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığına olan Encu’nun dava dosyası ayrılmış, yargılanması için Adalet Bakanlığı’na fezleke gönderilmişti. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılması ardından yargılanmasına yeniden başlanan Encu, hakkında yürütülen iki ayrı soruşturma ayrı ayrı tutuklama kararı verilmişti. Encu’nun dava dosyası, yeniden diğer sanıklarla birleştirilerek, “Güvenlik” gerekçesi ile Diyarbakır’a nakledilmişti. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın jet hızıyla 5 gün içerisinde hazırladığı iddianamede, taziye ziyaretine gelen kaymakamın Encu’nun de aralarında bulunduğu grubun taşlı, sopalı ve yumruklu saldırısına uğrayarak linç edilmek istendiği ileri sürüldü. Olay sırasında kaymakam ile birlikte olan korucu ve koruma polislerinin yaralandığı belirtilen iddianamede, kaymakamın İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun “Mağdurdaki yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilir nitelikte olduğu” yönünde rapor aldığı belirtildi.

ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜSTEN...

İddianamede, olay anına ait görüntülerde Encu’nun de kaymakama tekme attığı ileri sürüldü. Olayla ilgili Encu’nun daha önce verdiği ifadelerde kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğine yer verilen iddianamede, Encu’nun soruşturmayı yürüten Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade vermediği belirtilmesi dikkat çekti. Encu ve beraberindeki kişilerin birlikte hareket ederek kaymakamı “öldürmeye çalıştıkları” ileri sürülen iddianamede, koruma polisleri ve korucuların kaymakamı koruması ve kaçırmak için araya girmesi nedeniyle “eylemlerini tamamlayamadıkları suçun teşebbüs aşamasında kaldığı” öne sürüldü. Encu’nun üzerine atılı suçu işlediği ileri sürülen iddianamede, Encu’nun yargılamasının yapılarak cezalandırılması istendi.

Güvenlik nedeni ile Yargıtay tarafından Şırnak’tan Diyarbakır’a nakledilen davanın duruşma tarihi önümüzdeki günlerde belli olması bekleniliyor.

ROBOSKİ DOSYASI

Roboski katliamı ardından 5 Ocak 2012'de Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma yıllar boyu mahkemelerde mekik dokudu. Gizlilik kararı konulan soruşturma 5 Ağustos 2012’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmeye başlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da 11 Haziran 2013'te “taksirle ölüme sebebiyet vermekten” şehriyle soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilen Roboski dosyası 6 ay sonra 7 Ocak 2014'te "kovuşturmaya yer olmadığından" şerhiyle dosyaya takipsizlik kararı verdi. Roboskili ailelerinin avukatları aracılığıyla Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kararına yaptığı itiraz ise 20 Haziran 2014 tarihinde reddedildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın kararına Roboskili ailelerin itirazının ret edilmesi ardından, ailelerin avukatları aracılığıyla 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapıldı. AYM ise 34 sivil yurttaşın hayatına mal olan katliam başvurusunu, 16 Şubat 2016'da başvuruda bulunan 53 avukattan 3’ünün vekaletnamesinin dosyada yer almadığı gerekçesi ile reddetti. Katliamın yaşandığı 2011 yılından bu yana adalet arayışlarını kararlıkla sürdüren Roboskili aileler şimdi 24 Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda bulundu.

Aileler adına AİHM’e başvuruda bulunan Encu, Roboski katliamı ardından Barış ve Demokrasi Partisi Parti Meclisi (PM) üyesi olarak Ulusal ve Uluslararası kamuoyunda faillerin cezalandırılması için adalet mücadelesi sürdürmeye başladı. PM üyeliği ardından siyasette aktif rol alan Encu, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde HDP’nin Şırnak Milletvekili seçildi. Seçilmesi ardından başlayan çatışmalı ortam ile birlikte hedef alınan Encu hakkında ömür boyu hapis cezası isteniyor.