Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

‘Devlet Şırnak’ta çocuklara gelen yardımları da gasp ediyor'

 

 

‘Devlet Şırnak’ta çocuklara gelen yardımları da gasp ediyor'

 

HDP Şırnak Milletvekili Birlik, devletin Şırnak’a yapılan yardımları gasp ettiğini ifade ederek, Şırnak’ın boşaltılmak istendiğine dikkat çekti. Birlik, buna karşı direniş ve dayanışmanın büyütüleceğini de söyledi.

 

16 Ocak 2017 Pazartesi 09:03

ANF - ŞIRNAK - SEDAT SUR

 

Kasım ayında tutuklanan ve 4 Ocak günü tahliye edilen HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, tahliyesinin ardından Şırnak’a giderek çalışmalarına kaldığı yerden devam etti. Şırnak’ta ki son durumu ANF’ye değerlendiren Birlik, devletin, tutuklama, yıkım ve yardımları engelleyerek Şırnak halkının direnişini kırmak istediğini ancak başaramayacağını söyledi. 

‘CAMİLERİ DE YIKTILAR’

Şırnak’ta devlet güçlerinin Bahçelievler, Dicle, Yeşilyurt ve Cumhuriyet mahallelerinde yıkımın devam ettirdiğini belirten Birlik, bu mahallelerde bulunan camilerin de yıkıldığını söyledi. Gündüzleri fiili şekilde olmak üzere sokağa çıkma yasağının da sürdüğünü paylaşan Birlik, Türk devlet güçlerinin bir yandan yıkım, bir yandan da Şırnak halkına yönelik baskı ve saldırılarını kesintisiz devam ettiğine dikkat çekti. Birlik, “Şırnak’ta halkımız halen sokağa çıkamıyor, üç kişi bir araya gelemiyor. Toplumsal herhangi bir etkinlik, yas tutmak dahi yasak. Evleri yıkıyorlar, camileri yıkmışlar, her türlü vahşet uygulanmaya devam ediyor” dedi.

‘KEYFİ GÖZALTILAR SÜRÜYOR’

Birlik, Şırnak’ta gözaltıların da yoğun biçimde sürdüğünü ifade ederek, kente gelen çok sayıda kişinin kent girişinde gözaltına alındığını kaydetti. Gözaltı furyasının sadece Şırnak kent merkezi ile sınırlı olmadığını aktaran Birlik, Cizre, Silopi ve Şırnak’ın diğer ilçelerinde de operasyon ve gözaltıların yoğun şekilde gerçekleştirildiğini belirtti. Gözaltıların savcılık talimatı veya herhangi bir suç fiiline dönük olmadığını paylaşan Birlik, polisin keyfi biçimde gözaltı yaparak, suçu da karakolda işkence ile uydurduğunun altını çizdi. 

ŞIRNAK CEZAEVİNDE İŞKENCE 

Şırnak cezaevinde işkence olaylarının yaşandığını da açıklayan Birlik, Şırnak cezaevinden Mardin cezaevine çok sayıda kişinin sürgün edildiğini, sürgün edilenlerin neredeyse tamamının vücudunda darp izi ve yaralanma olduğu bilgisini edindiklerini aktardı. Şırnak’ta hem dışarıda hem de cezaevinde yaşamını sürdürmenin koşullarının bırakılmadığına işaret eden Birlik, zulmün ve yasağın Şırnak’ta tüm vahşeti ile sürdüğünün altını çizdi. 

‘BİNLERCE KİŞİ EVSİZ VE ÇADIRLARDA YAŞIYOR’

Birlik, Şırnak’ın büyük orandan yakılıp yıkıldığını, binlerce kişinin köylerde ve çadırlarda yaşamaya devam ettiğini söyledi. Şırnaklı binlerce kişinin kentlerini, topraklarını terk etmemek için direnmeye devam ettiğini aktaran Birlik, devamında şunları söyledi : “Bildiğiniz gibi daha önce kurulan çadırlar devlet güçleri tarafından yıkıldı, halkımız bu yıkımın ardından köylerde yakınlarının yanına yerleşti. Bir köy evinden bazen üç aile kalıyor. Bunun dışında köylerin içlerine kurulan çadırlarda da çok sayıda ailemiz yaşamanın sürdürmek zorunda kalmış durumda”

‘YARDIMLAR ENGELLENİYOR’

Kürt halkının dayanışması ile toplanan yardımların valilik kararı ile engellendiğini söyleyen Birlik, “Kürdistan halkının Şırnak için topladığı yardımlar devlet güçleri tarafından engelleniyor. Bizim tüm yardım çağrılarımızı karşılıksız bırakmayan halkın yardımları, vali ve savcı tarafından bir gerekçe sunulmadan engelleniyor” diye belirtti. 

‘BEBEK MAMASI VE ÇOCUK BEZLERİ BİLE ENGELLENİYOR’

Birlik, son günlerde çocuklar için gelen yardımlarında engellendiğini en son iki kamyon çocuk maması ve bezlere de savcı ve vali kararı ile el konulduğunu ifade etti. Çocukların ihtiyaçlarına bile el koyacak kadar vahşi ve pervasız bir zihniyet ile karşı karşıya kaldıklarına vurgu yapan Birlik, binlerce çocuğun sağlığının vali ve savcı tarafından risk altına alındığını hatırlattı. 

‘AMAÇ İNSANSIZ BİR ŞIRNAK’

Türk devlet güçlerinin amacının Şırnak’ı insanlardan arındırmak olduğunu paylaşan Birlik, şu ifadeleri kullandı: “Şırnak halkı tüm zulüm ve saldırlara rağmen toprağını terketmedi. Devlet Şırnak halkının direniş ve dayanışmasını hazmedemiyor. Bu nedenle gözaltı, işkence, infaz ve yardımların engellenmesi yoluna gidiyor”

Birlik, amaçları ne olursa olsun devletin Şırnak halkını sindiremeyeceğini de ifade ederek, Kürdistan halkından yardım ve dayanışmayı sürdürmesini istedi.