Perşembe, Nisan 18, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

DİTİB’e suçüstü

 

DİTİB’e suçüstü

 

Almanya’da Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) imamlarının 28 kişi ve 11 kurum hakkında Ankara’ya casusluk yaptığı ortaya çıktı.

 

Özgür Politika / 25 Ocak 2017 Çarşamba

 

Almanya’da Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) imamlarının 28 kişi ve 11 kurum hakkında Ankara’ya casusluk yaptığı ortaya çıktı.

Almanya İçişleri Bakanlığı’nın “casus imam” faaliyetleri nedeniyle hakkında inceleme başlattığı DİTİB’in muhbirliği tespit edildi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığı, DİTİB imamlarının devlet okullarında din bilgisi eğitimi veren 5 öğretmen hakkında açık bir şekilde Ankara’ya muhbirlik yaptığını açıkladı. Ankara’ya iletilen listesinin şimdiye kadar kamuoyuna hiç yansımadığı ya da kısmen yansıdığı belirtilen açıklamada, toplam 28 kişi ve 11 kurumun casusluk listesinde bulunduğu ifade edildi.  

Listeler Ankara’ya iletildi

Listelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emriyle Köln, Düsseldorf ve Münih başkonsoloslukları bölgesinde DİTİB imamları tarafından hazırlandığı ve Ankara’ya iletildiği ifade edildi. Eğitim Bakanlığı’nın “beş öğretmene casusların adını vermediği bu nedenle kurbanların belirsiz kişilere yönelik suç duyurusunda bulunduğu” kaydedildi. 

DİTİB yarı buçuk kabul etti 

Almanya’da DİTİB camilerinde görevli imamların, Fethullah Gülen yapılanmasıyla ilgili Ankara’ya bilgi notları gönderdiği DİTİB tarafından doğrulanmış ancak DİTİB Genel Sekreteri Bekir Alboğa, “casusluk” suçlamalarını reddetmiş ve bu imamların hata yaptığını, bundan dolayı üzüntü duyduklarını savunmuştu.

Soruşturma sürüyor

Federal Başsavcılık da geçen hafta DİTİB’in casusluk faaliyetlerine ilişkin soruşturma başlatmıştı. Geçen hafta Federal Meclis’te yapılan bir oturumda, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ole Schröder (CDU), eyaletlerden DİTİB’in dini bir cemaat olarak gerekli koşulları yerine getirip getirmediğini belirlemelerini istedi. Federal hükümetin bu süreci gözlemlemeye devam edeceği ve gerekli sonuçları çıkaracağını kaydeden Schröder, “İmamlara tanınan özel statülerin de haklı olup olmadığının araştırılması gerek” demişti. 

Almanya’da 900 cami 

Almanya’da DİTİB’e bağlı yaklaşık 900 cami bulunuyor. DİTİB, Alman mevzuatına göre kurulmasına rağmen Ankara’daki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın alt örgütü gibi çalışıyor. İşbirliği kapsamında Diyanet’in gönderdiği yaklaşık 1000 imam, Almanya genelindeki camilerde görev yapıyor. İmamların maaşları da Türkiye tarafından ödeniyor.

Erdoğan karşıtlarını ihbar

Alman basınında Aralık ayında yer verilen haberlerde de DİTİB, Kürtler, Aleviler, solcular ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıtlarını Türk konsolosluklarına ihbar etmek suçlamaları ile gündeme gelmişti.  

 

 HABER MERKEZİ