Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Êzidîlere sağlık hizmeti verilmiyor

 

Êzidîlere sağlık hizmeti verilmiyor

Midyad’daki AFAD kampında Suriyeli Müslüman mültecilere sağlanan sağlık hizmeti Êzidîlere sağlanmıyor. 4 çocuğuyla birlikte kampta kalan Silo Ehmed, büyüme gerilemesi yaşayan çocuğunun ilaç masrafları karşılanmadığı için yardım çağrısında bulundu

Topraklarında yaşanan savaş nedeniyle göç edip Mêrdîn’nin (Mardin) Midyad ilçesinde bulunan AFAD kamplarına yerleştirilen mültecilere eşit haklar sağlanmıyor. AFAD kamplarına yerleştirilen Müslüman Suriyeli mültecilerin sağlık gibi birçok ihtiyaçları itinayla karşılanırken, aynı kamplarda bulunan Êzidîlerin en temel hakkı olan sağlık ihtiyacı karşılanmıyor. Müslüman Suriyelilerle farklı inançlara mensup oldukları nedeniyle aynı kampta kalmanın endişesini yaşayan Êzidîler, ilaç ve sağlık hizmeti alamadıkları için ciddi sağlık sorunları yaşıyor.

2_çocuk

Oğlumun iyileşmesini istiyorum

DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle 4 çocuğuyla birlikte göç yollarına düşen Silo Ehmed’in 5 yaşındaki oğlu Reyan da sağlık hizmeti alamayan Êzidîlerden biri. Şengal’den ayrıldıktan sonra ilk olarak Nisêbîn kamplarında kaldıklarını ardından ise zorla Midyad’daki AFAD kampına getirildiğini söyleyen Silo Ehmed daha önce kaldıkları Nisêbîn’deki kamplarda hastane masraflarının karşılandığını böyle ayrımcı bir muameleye maruz kalmadıklarını söyledi. Ehmed şu an bulundukları Midyad’daki AFAD kampında Suriyeli Müslümanların sağlık hizmetlerinin karşılandığını fakat kendilerinin (Êzidîlerin) hiçbir sağlık hizmetinin karşılanmadığını vurguladı. Sağlık hakkından yoksun bırakılan oğlu Reyan’ın büyüme gerilemesi hastalığı olduğunu ve acil tedavi olması gerektiğini söyleyen Silo Ehmed, “Devlet bize hiçbir sağlık hizmeti vermiyor. Paramız olmadığı için hastaneye gidemiyoruz. Oğlumun iyileşmesini istiyorum” dedi.

‘Halktan yardım gelirse iyileşiyoruz’

5 yaşındaki oğlu Reyan için, büyümenin en önemli göstergelerinden olan boy uzaması ve ağırlık artışının olmadığını aktaran Ehmed, şunları söyledi: “Hastalandığımızda halktan yardım gelirse iyileşiyoruz, gelmiyorsa da kendi halimizde ölüyoruz. Oğlum Reyan 5 yaşını dolduralı 3 ay oldu. Ama herhangi bir gelişim göstermiyor, büyümüyor. Doktorlara gidemiyoruz paramız olmadığı için. Oğlumun iyileşmesi için duyarlı insanlardan yardım bekliyoruz” direk dayanışma çağrısında bulundu.

MÊRDÎN