Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

‘Polis kaç bomba olduğunu biliyordu’

 

 

Polis kaç bomba olduğunu biliyordu’

 

DİHABER / 18:53 7 Şubat 2017

 

ANKARA - 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaralanan Elif Zavar, katliam sırasında polisin üçüncü bomba olup olmadığını bilmeden üzerlerine gaz sıktığını belirterek, “Polis kaç bomba olduğunu biliyordu” dedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden 10 Ekim Katliamı davasında müştekiler konuştu. Duruşmada Mehtap Sakinci Coşgun’un katliamda yaşamını yitiren 101 insanın ismini okuması üzerine, sanıklardan “Ya Yasin Börü” demesi üzerine çıkan gerginlik nedeniyle duruşmaya ara verilmişti. Aradan sonra tekrar yargılamanın yapıldığı duruşmaya ne sanıklar ne de güvenlik güçleri alındı.

‘KATLİAM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ’

Avukatların ardından müşteki Tonguç Özkan konuştu. Özkan, arkadaşlarının kendisini bir pankarta taşırken gaz bombası atıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu katliam göz göre göre geldi. Bütün sorumlulardan şikayetçiyim. Canlı bombalar 2 kontrol noktasından geçiriliyor. Böylece göz göre göre geldi. Basında yazdı; katliam öncesi istihbarat gelmesine rağmen önlem alınmamıştır. Ayrıca Başbakan'dan ve diğer siyasi sorumlulardan da şikayetçiyim.”

‘EŞİM BARIŞ İSTEDİĞİ İÇİN OĞLUNA BARIŞ İSMİNİ VERDİ’

Müşteki Serpil Kızılçay da, kaybettiği eşinin barış istediğini o yüzden de çocuğuna Barış ismini verdiğini, Katliam alanında bulunan bir çocukla konuştuğunda, “Patlamadan sonra yere yıkıldığımızda gaz bombalarını attıklarında ölmeyenleri öldürmeye geliyorlar diye düşündüm” dediğini aktardı.

Kızılçay’ın hakime yönelik, “Siz hep bizi susturmaya çalışıyorsunuz” ifadesine karşılık ise hâkim, “Türkiye tarihinin en büyük katliamı yaşanıyor, elbette bir gerginlik var” diyerek, yargılama usullerini hatırlattı.

‘SANKİ KUTLAMA YAPAR GİBİYDİLER’

Müşteki Ali Tuncel, yaralandığı sırada sağlık ekibinden arkadaşlarının ayağını bağladığını ifade eden ederek, şunları söyledi: “O sırada karşımdan polis ekibi gaz sıkarak geçiyordu. Sanki kutlama yapar gibiydiler. Yaralılar yerde yatıyordu o arada. Anons yapıldı ambulans için ama gelmedi. Bizi otobüslerle hastaneye götürürlerken ileride de gaz sıkıldı. Otobüsün içi de gaz doldu. Sonra hastaneye gittik.”

‘MADEM İHBAR ALDINIZ GEREĞİNİ YAPSAYDINIZ!’

Müşteki Songül Otur da konuşmaları sırasında salona duygusal anlar yaşattı. Otur’un salonda duygusal etkiler bırakan savunması şu şekilde: “Siz ‘Bize susun’ diyorsunuz ama buradaki katiller bizden çok konuşuyor. 9 Ekim'de katiller katliam planlarken; benim hayatını kaybeden eşim, bize kahvaltı hazırladı, hasta babasının karnını doyurdu, banyosunu yaptırdı. Benim eşim karıncayı incitmedi ömrü boyunca. Benim eşim 30 yıl devlete hizmet etti. Bu devlet bize ne yaptı? Madem ihbar aldınız gereğini yapsaydınız. Bu ihbar bilinseydi belki kimse gelmeyecekti buraya. 16 aydır içimde ateş yanıyor. 25 yıllık arkadaşımı kaybettim. Geçmişim, dünüm ve geleceğimdi.”

‘IŞİD DEVLETİN MUHALİFİ OLANLARI HEDEF ALDI’

Müşteki Ümit Kanlıoğlu da ifadelerinde hükümet ve DAİŞ ilişkisine yönelik değerlendirmeler de bulundu. Kanlıoğlu şunları söyledi: “Yaşanan katliam bizim barış talebimizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. İddianamedeki IŞİD tarifi yanlıştır. IŞİD devleti yıkmayı amaçlamıyor. Çünkü IŞİD her ne hikmetse Suruç'ta, Diyarbakır'da, Ankara'da devletin muhalifi olanları hedef alarak bombalar patlatmıştır. O yüzden hükümeti devirme amacı yoktur.”

‘İHMAL DEĞİL, KASIT VAR’

“Ben ihmal değil kasıt olduğunu düşünüyorum” diyen Kanlıoğlu, ifadesine devamla şunları söyledi: “İhmal ya da kasıt varsa bunların ortaya çıkarılmasını istiyorum. Devlet politikasıysa bu o zaman bunu sorgulamamız lazım. Arkadaşlarımız adil yargılama istiyor. Benim beklentim ve talebim, burada kanunlar üzerinde bir yargılama. 3 ay önce sınırdan rahatça geçiliyordu, sonra hükümet politikasını değiştirdi geçemediler, o zaman burada kasıt var.”

‘POLİS KAÇ BOMBA OLDUĞUNU BİLİYORDU’

Müştekilerden Elif Zavar da, olay esnasına ilişkin gördüklerini anlattı. Zavar, “Polisler üçüncü bombanın olup olmadığını bilmeden ikinci bombadan sona üzerimize nasıl gaz sıktı? Polis kaç bomba olduğunu biliyordu. Bombaların nerede patlayacağını da biliyordu. Polisler spor salonunda oradan geldiler. Bir de garın yanındaki kamu binasından çıkıp geldiler. Polislere ‘bombalar patladıktan sonra çıkın yaralıların ölmesini sağlayın’ dediler” şeklinde konuştu.

Zavar, “Bu örgüt sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da başına bela olmuştur. Türkiye’nin bu örgüte destek verdiğini bütün dünya ülkeleri biliyor” dedi.

Duruşma yarına ertelendi. Hâkimin sanıkların duruşmaya yarın da getirilmeyeceğini söylemesine avukat ve müştekiler itiraz etti. Avukatlar itirazlarını bir süre sürdürdü. Avukatlar Mahkemenin sanıkları ödüllendirdiği değerlendirmesinde bulundu. Yarın sabah güvenliğe dair önlemlere ilişkin tartışmalardan sonra müşteki avukatları müştekilere ve yaralılara yarın öğlen vaktinde yargılamanın sanıklı devam etme ihtimalinin olabileceğini ifade etti.