Perşembe, Mart 28, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Pir Sultan Abdal Derneği: Saltanat rejimini kabul etmiyoruz

 

 

Pir Sultan Abdal Derneği: Saltanat rejimini kabul etmiyoruz

 

DİHABER / 15:21 17 Şubat 2017

 

ANKARA - Anayasa değişikliğine ilişkin konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, mevcut sistemin, Alevi'lerin, sosyalistlerin, işçilerin hak ihlalleri olduğunu ifade ederek, "Tekçi sistemin' daha kötüye gideceğini bildiğimiz için 'Hayır' diyoruz" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Anayasa değişikliğini içeren referandum seçimlerine ilişkin Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın yapıldığı salona, "Laik demokratik Türkiye ve eşit yurttaşlık için referandumda 'Hayır' diyoruz" pankartı asıldı.

'SALTANAT REJİMİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Toplantıda konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Turgay Özcan, Alevi'lerin tarih boyunca Türkiye topraklarında zulüm gördüğünü ve insanlık dışı uygulamalara tabi tutulduğunu söyledi. Özcan, "Osmanlı'nın zulmüne ve tek adama rejimine dayalı sistemine karşı Cumhuriyeti ve Parlamenter rejimi tercih ettiler. İnancımız ve felsefemiz gereği olarak tekçiliği, tek adama idaresini, saltanat rejimini kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

'VAZİFEMİZ 'HAYIR'I ÖRGÜTLEMEKTİR'

Referandum sonucunda ne olursa olsun verilen mücadeleye kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydeden Özcan, "Sandıktan çoğunlukta çıkacak 'Hayır' oylarının kurtuluş olmayacağının bilincindeyiz. Her halükarda referandum sonrası için zorlu bir süreç bizi beklemektedir. Vazifemiz 'Hayır'ı örgütlemektir. Fakat olası 'Evet' sonucuna karşı da her türlü hazırlığımız olduğu, bunun bizleri asla yıldırmayacağını bilinmelidir" diye konuştu.

Özcan, referandum seçimlerinde "Hayır" diyeceklerinin gerekçelerini ise şu şekilde sıraladı:

* Eşit yurttaşlık hakkı mücadelemizin gereği olarak, ayrımcılığı eşitsizliği ve en önemlisi tekçiliği esas alan bir düzenleme olduğu için "Hayır",
* Asimilasyon politikalarını daha da azgınlaştırıp, kendinden olmayanı düşman ilan eden çok tehlikeli bir süreci başlatacak bir değişiklik olduğu için "Hayır",

* Giderek uçuruma dönüşen gelir eşitsizliğine, derinleşen işsizliğe ekonomik dar boğaza, yoksullaşmaya, açlığa, sefalete "Hayır",

* Uğru Kurt'un, Dilek Doğan'ın, Ethem Sarısülük'ün, Medeni Yıldırım'ın, Uğur Kaymaz'ın, Taybet Anamızın, Ali İsmail Korkamaz'ın, Berkin Elvan'ın, Hacı Lokman Birlik'in ve daha nice canımızın katilleri serbest dolaştığı için "Hayır".

'ÜLKENİN EKSEN KAYMASINA YÖNELİK BİR DEĞİŞİKLİK'

Genel Başkan Gani Kaplan ise, 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimine işaret ederek, darbe amacının anayasa değişikliğiyle ortaya çıktığını söyledi. Anayasa değişikliğinin ülkenin eksen kaymasına yönelik bir değişiklik olduğunu dile getiren Kaplan, şunları söyledi: "Biz bu Anayasa değişikliğine 'Hayır' derken mevcut sistemi onayladığımız anlamına gelmiyor. Mevcut sistem, Alevi'lerin, sosyalistlerin, işçilerin ciddi anlamda hak ihlalleri olduğunu görüyoruz. 18 maddenin değişmesi ile ilgili gelecek olan 'Tekçi sistemin' daha kötüye gideceğini bildiğimiz için 'Hayır' diyoruz. Bunun içinde üstümüze düşen görevi yapacağız."

Yapılan açıklamalar ardından toplantı sona erdi.