Cuma, Mart 29, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Êzidî milletvekilleri: İhanete son verin

 

Êzidî milletvekilleri: İhanete son verin

 

Dihaber / 12:56 3 Mart 2017

 

DİYARBAKIR - KDP’nin Şengal’e dönük saldırısını değerlendiren HDP’nin Êzidî Milletvekili Ali Atalan, “Bugün Şengal’in köylerine saldıranlar, IŞİD’in ihalesini devralanlardır” dedi. HDP’li Feleknas Uca ise “Kürt halkına ihanet” saydıkları saldırıya derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

KDP’ye bağlı silahlı bir grubun, Şengal’e bağlı Xanesor beldesindeki Êzidî savunma birlikleri YBŞ ve YJŞ güçlerine saldırmasına tepki yükseliyor. Şengal halkının öz gücüne dönük saldırının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Êzidî Milletvekili Ali Atalan, saldırının Irak Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye ziyareti ardından gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Barzani’nin Ankara ziyareti sonrası Minbic ve Şengal’e koordineli ortak saldırı başladığının altını çizen Atalan, “Bunun sonuçları ise DAİŞ çeteleri o topraklardan Êzidîlerin binlerce yıldır yaşadığı topraklardan çıkarmayı amaçlıyor. Êzidîlerin Avrupa’ya göçü yeniden başlatmayı gerçekleştirmeyi amaçlıyor. IŞİD bitmekle yüz yüze iken, bugüne kadar IŞİD’e tek mermi sıkmayan güçler, şuanda Êzidîlere saldırıyor” diye tepki gösterdi.

‘IŞİD’DEN FARKLARI YOK’

Êzidî halkının temsilcisi olarak saldırı kimden gelirse gelsin kabul edemeyeceklerini dile getiren Atalan, “IŞİD’in yapamadığını bu güçler sürdürüyor. IŞİD’in tamamlayamadığı ihaleyi bu güçler devraldı. Bunu kimler adına yaparsa yapsınlar, onların IŞİD’ten farkı yoktur. Çünkü şuanda Êzidîlerin yüzü kendi ana topraklarına doğru yönelirken, kendi kutsal topraklarına dönerken, tam da bu noktada DAİŞ bitmek umudu ortaya çıkmışken, saldırılar tesadüf değildir. Bu saldırılar Êzidîlerin kendi topraklarında yaşamasına müsaade etmeyeceklerinin mesajıdır. Ancak Êzidîler buna karşı direnişi sürdürecekler. Bütün Êzidîler başta olmak üzere demokratik güçler, buna karşı seslerini yükseltmeli ve sokağa çıkmalı. Bu güçlerin arkasındaki diğer yapılar, bunlara karşı etkin tavır koymalıdır. Kesinlikle başaramayacaklardır. Mazlum topluluk, bin yıllardan beri bu tür saldırılara maruz kalmış ancak kültürlerine sahip çıkmışlardır” ifadelerini kullandı.

UCA: KÜRT HALKINA İHANET

HDP’nin bir diğer Êzidî Milletvekili Feleknas Uca da saldırının temelinin Ankara’da atıldığına dikkat çekti. Uca, 3 Temmuz 2014’de 8 bin KDP peşmergesinin silahlarını bırakmaması halinde Êzidî halkının DAİŞ katliamına maruz kalmayacağı değerlendirmesi yaparak, “Bugün ulusal birlik kongresinden söz ederken, KDP kardeş kavgası başlatıyor. KDP peşmergeleri ve Türkiye çeteleri Şengal topraklarına girerek halka saldırıyor. Bu KDP’nin Kürt halkına dönük ihanetidir. KDP’nin IŞİD çetelerinin elinden kurtarması ve IŞİD’in elinde olan köyleri kurtarmak için çabalaması gerekirken saldırı başlatması kabul edilemez. KDP hükümetine çağrımız, kardeş kavgasını bitirmesi ve kendi halkına değil IŞİD’e karşı mücadelesi etmesidir. 3 Temmuz’u unutmadığımız gibi bugünü de unutmayacağız” dedi.