Cuma, Nisan 19, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

Şengal’e taziye ziyaretine gidenlere ateş açıldı

Şengal’e taziye ziyaretine gidenlere ateş açıldı

 

Şengal’de 3 Mart günü yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren YBŞ ve HPG’lilerin ziyaretine gitmek isteyenlere KDP’ye bağlı peşmergeler tarafından uyarı ateşi açıldı. Uyarı atışından yaralanan olup olmadığına dair kesin bilgi alınamazken sınırdan geçişlerine izin verilmeyen Êzidilerin sınırdaki bekleyişi sürüyor. Öte yandan Rojava’nın Haseki bölgesinde yaşayan Şengalli Êzidiler, 60 araçlık bir konvoyla YBŞ ve YJŞ’nin denetimindeki alanlardan geçerek Şengal’deki taziye çadırlarının bulunduğu alana ulaştı.

 

 

GÜNCEL – Şengal’in Hanesor beldesinde ENKS’ye bağlı Roj Peşmergeleri ve KDP’ye bağlı peşmergeler ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Şengal Kadın birlikleri (YJŞ) arasında yaşanan gerginlik sonrasında bölgeden yeni bilgiler geliyor.

Şengal’de 3 Mart günü yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren YBŞ ve HPG’lilerin taziye ziyaretine gitmek isteyenlere KDP’ye bağlı peşmergeler tarafından ateş açıldı.

Rojava’nın Derik kasabasında bulunan Newroz Mülteci Kampı’ndan Şengal’e geçmek isteyen Êzidilerin sınırdan geçişlerine izin verilmedi.

Taziyeye katılmak üzere Şengal’e geçmek isteyen halkın sınırdaki gergin bekleyişi sürüyor.

TAZİYEYE GİTMELERİ ENGELLENDİ

Gerginliğin yaşandığı bölgeden Artı Gerçek’e bilgi veren ANF ve Roj News muhabirleri, sabah saatlerinde onlarca araç ile konvoy şeklinde yola çıkan Êzidilerin, Koçeratan bölgesinin Segira köyünden Şengal’e hareket ettiğini, ancak Şengal’in IŞİD işgaline uğradığı dönemde açılan koridoru tutarak geçişlere kapatan KDP peşmergelerinin bu geçişe izin vermediğini söyledi. Bölgeden bilgi veren kaynaklar kitlenin Rabia’nın Neim köyünde KDP’ye bağlı peşmergeler tarafından durdurulduğunu aktardı.

Peşmergelerin, engellemelere rağmen Şengal’e gitmeye çalışması üzerine kitleye uyarı ve korkutma amaçlı ateş ateş açtığı belirtiliyor..

Sivillerin Şengal’e geçişini durdurmak amacıyla KDP peşmergelerinin açtığı uyarı atışları sonrasında yaralı olup olmadığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılamazken kitlenin sınırdaki bekleyişinin sürdüğü ifade ediliyor.

Geçişlerinin engellenmesini sloganlarla protesto eden kitle ile peşmergeler arasında zaman zaman gerginlikler yaşandığı da gelen bilgiler arasında.

Öte yandan KDP’nin yaşanan gerginlik sonrasında sınıra tank ve ağır silahları yığması ise dikkat çekti.

HASEKİ’DEN YOLA ÇIKAN ÊZİDİLER ŞENGAL’DE

Hesekê bölgesinden Şengal’deki taziyeye katılmak isteyen  Êzîdîlerin ise taziye çadırlarının bulunduğu bölgeye ulaştığı belirtiliyor.

Aynı zamanda Şengal halkına ve bölgedeki YBŞ ile YJŞ güçlerine destek vermek amacıyla bugün sabahın erken saatlerinde onlarca araçlık konvoyla Haseki bölgesinden Şengal’e doğru yola çıkan halk YBŞ ile YJŞ denetimindeki Hol bölgesinden geçerek Şengal’e ulaştı.

ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI BÖLGEDEN ŞENGAL DAĞINA GÖÇ

3 Mart günü yaşanan çatışmalardan sonra çak sayıda ailenin HPG’lilerin bulunduğu Şengal dağına göç ettiği bildiriliyor.

Hanesor ve Sınunê beldelerinde yaşanan çatışma ve sonrasındaki gerginlik nedeniyle bu iki beldeden Şengal dağına göç edenlerin sayısının binleri bulduğu ifade ediliyor.

HANESOR’UN ELEKTRİKLERİ KESİLDİ

Bölgeye askeri yığınak yaparak Şengal-Duhok yolu kesen ve Şengal-Rojava arasındaki koridoru denetime alan KDP peşmergelerinin Hanesor’un elektriğini kestiği de gelen bilgiler arasında.

Elektriklerinin kesilmesine tepki gösteren halk, KDP tarafından açlık ve yoklukla terbiye edilmek istendiklerini belirterek KDP yönetimine tepki gösterdi.

(Kapak ve iç fotolar: ANF )