Cuma, Nisan 26, 2024

Platzhalter roof5

 

Arama

Archiv

İşkence ve infaz raporlandı

 

 

Licê’de işkence ile öldürülen, ancak resmi makamlarca çatışmada yaşamını yitirdiği iddia edilen Mehmet Şirin Kocakaya’nın otopsi tutanağına göre, ‘vücudunda birçok kırık var, beyin kanaması geçirdi, vücudunda ise ateşli silah yaralaması yok’

 

Dihaber / Amed 

 21 Mayıs 2017

 

Amed’in Licê ilçesine bağlı Kerwas (Yalaca) köyünde, Haziran 2016’da ailesinin gözü önünde işkence ile öldürülen Mehmet Şirin Kocakaya’nın otopsi raporu çıktı. Kocakaya’nın öldürüldüğü süreçte havuz medyası ve resmi makamlar, “Çıkan çatışmada 1 terörist etkisiz hale getirildi” açıklaması yapmıştı.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilen Kocakaya’nın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla, Cumhuriyet Savcısı ve otopsi uzmanlarınca yapılan muayene ve otopsinin ardından hazırlanan otopsi tutanağında şu bulgu ve tespitlere yer verildi. Kocakaya’nın baş kısmında, yüzünde, kollarında 2 ile 10 santimetre arasında değişen boyutlarda çok sayıda morluk, darp izi olduğu belirtilen tutanakta, baş kısmının ön tarafında, alnında, elmacık kemiğinde, göz çevresinde, göz kapağında değişik boyutlarda çok sayıda yara izi, kesim ve çizikler olduğu kaydedildi.

Kaburga da kırık

Kocakaya’nın baş kısmındaki saç derisinde darp izini gösteren 10 santimetre çapında yara olduğu ifade edildi. Yapılan iç muayenede ise, Kocakaya’nın sol göğüs boşluğunda kanama, sağ göğsü üzerinde bulunan iki kaburganın kırık olduğu vurgulandı. Kocakaya’nın açılan kafatasında, beyin zarında ve beynin sol ve sağ tarafında yaygın kanama olduğu kaydedildi. Tutanakta, belirtilen yara ve darp izleri dışında Kocakaya’nın vücudunda haricen başkaca kesici delici alet yarası, ateşli silah yarası, boynunda boğma ya da boğulmaya ve asıya ait telem izi tespit edilmediği vurgulandı.

Raporu incelemek gerek

Kocakaya’nın otopsi raporunu değerlendiren Adli Tıp Uzmanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Vücudun birçok bölgesine darbe almış, beyin kanaması, kaburga kırıkları ve akciğer hasarı gelişmiş. Kocakaya’nın ölümünün yaşam hakkı ve işkence yönünde araştırılması gerekiyor. Çünkü bu kişi darp sonucunda yaşamını yitirmiş. Bunu işkence kapsamında değerlendirmek için olayla ilgili bütün bilgileri ve otopsi raporunu incelemek gerekiyor” dedi.

Kocakaya’nın ölümü ile ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturma için yetkisizlik kararı vererek, dosyayı Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti. Kocakaya’nın ölümü üzerinden 10 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen, dava dosyasında şüpheli olarak kimsenin ifadesinin alınmadığı öğrenildi.